Skip to main content

Το model είχε target

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο νεαρός συγγραφέας Λάμαν Μπλάνσαρντ στέλνει στον Άγγλο μυθιστοριογράφο Κάρολο Ντίκενς ένα ποίημα με τίτλο «Μαργαριτάρια της Ανατολής τυχαία περασμένα σε κλωστή». Ο Ντίκενς το επιστρέφει με το εξής σημείωμα: «Αγαπητέ Μπλάνσαρντ, πάρα πολλή κλωστή. Δικός σας Κ.Ν.». Έτσι, κι εμείς δεν εκτιμούμε το «μαργαριτάρι», τη μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και επιστρέφουμε την πρόσκληση… αλά Ντίκενς. Πάρα πολλή κλωστή και κόμποι χιαστί.

Και, όμως, ήταν τόσο αισιόδοξος ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Target Model, που τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2020, χαρακτηρίζοντάς το ως «το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο διεθνώς», που θα έφερνε μεταξύ άλλων ένα «διαφανές πλαίσιο για το κόστος της αγοράς» και τη «διευρυμένη πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας», ενώ διακηρυγμένος στόχος του ήταν «η μείωση του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές».

Καλά, την πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ας την πάρουν οι βροχές -ας πούμε ότι συνέπεσε η εισαγωγή του target model με την κυριαρχία του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής-, τη μείωση ας την αφήσουμε, γιατί τα νεύρα έχουν γίνει χορδή πολλών ρυθμών σε επαλληλία, αλλά ούτε η διαφάνεια γνωρίζει μεγαλεία. Όχι μόνο στις τέσσερις αγορές του target model (προημερήσια DAM, ενδοημερήσια- IDM, προθεσμιακή, και κυρίως εξισορρόπησης, όπου από την πρεμιέρα φάνηκε η αυξητική τάση), μα κυρίως στην κύρια φάση: γιατί ειδικά και αποκλειστικά στη χώρα μας έχουμε τη χαρά το 100% της ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας να περνά μέσα από τη spot αγορά, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί ένα μέρος.

Μετρώντας ευρώ για να πληρώσεις τις υπέρογκες χρεώσεις, καταλήγεις ότι η αγορά είχε στόχο (target): εσένα, με τα φώτα σβησμένα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής -από το καλοκαίρι του 2021- σε μαθηματικά πολύ προχωρημένα.