Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Ο χρόνος τρέχει, οι βδομάδες περνούν, πλέον και οι μήνες, και όπως όλα καταμαρτυρούν η παγκόσμια οικονομική -και όχι μόνο- κρίση που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει σταθερά στοιχεία επιδείνωσης. Οι ηγέτες της Ευρώπης, που προφανώς δεν είχαν προβλέψει το σενάριο της εισβολής και κυριολεκτικά αιφνιδιάστηκαν, δίνουν την αίσθηση ότι ακόμη και σήμερα δεν αντιλαμβάνονται τις συνολικές διαστάσεις του όλου ζητήματος.
Οι εξελίξεις καταγράφονται ραγδαίες στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, το κλίμα βαραίνει στην παγκόσμια οικονομία,
στον ενεργειακό τομέα όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα ζήσουμε το χειρότερο σενάριο -αυτό της διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία- και άπαντες τελούν εν αναμονή αποφάσεων που… κάποια στιγμή θα ληφθούν μέσα στον Μάιο.
Προφανώς από την Ευρώπη, που σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε σαφώς δυσμενέστερη θέση έναντι των ΗΠΑ, λείπει – άγνωστο γιατί – η τόλμη για περισσότερο δραστικές, άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας.
Ενώ η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί πλήρως οικονομικά, αλλά και πολεμικά, η Ε.Ε. επιμένει στο να «διαλογίζεται» πολιτικά. Καθυστερεί τις νομοθετικές – ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αν και θα μπορούσε, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμολόγησης του φυσικού αερίου, να είχε δοθεί μια πρώτη λύση. Κι αυτό τη στιγμή που άπαντες έχουν γνώση των κινδύνων που ελλοχεύουν από το μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας. Ήδη η… βόμβα περί κλεισίματος της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου… έσκασε.
Ζητούμενο τώρα είναι η εξασφάλιση ενός συμπαγούς μετώπου κατά της Ρωσίας, που βάσει των πρώτων αντιδράσεων φαίνεται να μην επιτυγχάνεται. Το έχουμε πει, εξάλλου, τα συμφέροντα στην Ε.Ε. είναι και πολλά και διαφορετικά.