Skip to main content

Η κοινή γνώμη

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Το βαρόμετρο του Απριλίου της εταιρείας Public Issue σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέγραψε, μεταξύ άλλων, δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική κοινή γνώμη: α) το 71% πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κρατήσει ουδέτερη στάση στο ζήτημα της Ουκρανίας και β) το 79% είναι δυσαρεστημένο από τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Αναμφίβολα, η παραπάνω εικόνα αντικατοπτρίζει βαθύτερες στάσεις μιας σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινής γνώμης, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλουστευτικά «αντιαμερικανισμός» και «ρωσοφιλία». Όμως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και δύο άλλους παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά την εξέλιξη της κοινής γνώμης. Προϊόντος του πολέμου και παρά την αποκάλυψη των ρωσικών φρικαλεοτήτων, ο αριθμός των Ελλήνων που τάσσονται υπέρ της ουδετερότητας τείνει να αυξάνεται (από 65% τον Μάρτιο ανήλθε σε 71% τον Απρίλιο). Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι εν λόγω στάσεις διατρέχουν τον άξονα Αριστεράς – Δεξιάς, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι «καλή εντύπωση» για την τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων σχημάτισε μόνο το 6% των αριστερών και κεντροαριστερών, το 15% των κεντρώων και το 23% των κεντροδεξιών και δεξιών.

Προφανώς, η ελληνική κοινή γνώμη βλέπει τον πόλεμο μέσα από το πρίσμα της ιστορίας του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αφενός εντοπίζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη ρητορική και την πρακτική της Δύσης σε σχέση με την Κύπρο και αφετέρου διαπιστώνει ανήσυχη ότι η Τουρκία εμφανίζεται ευνοημένη από τη συγκυρία (το 67% θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό την ενισχύει περισσότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα). Και δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με αυτές τις παρατηρήσεις.