Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Ο χρόνος τρέχει, οι μέρες κι οι βδομάδες κυλούν και όλα τα σενάρια σχετικά με τη ρωσοουκρανική κρίση παραμένουν ανοικτά. Μετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις στην Μπούτσα, με τις θηριωδίες των Ρώσων και τους εκατοντάδες αμάχους Ουκρανούς νεκρούς, η Δύση επανέρχεται εξετάζοντας, αν και με σχετικό σκεπτικισμό, νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει σχεδόν απτόητος με τη στάση που επιδεικνύει στην Ουκρανία. Δίνει την αίσθηση ότι δεν τον «ακουμπούν» τα όσα αποφασίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του. Πλέον, ένα σενάριο διακοπής τροφοδοσίας της Δύσης με ενεργειακά προϊόντα από τη Ρωσία έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημάνει και για τη Δύση.
Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες και σε κάθε περίπτωση «αιματηρές» οικονομικά, ενώ όσο παρατείνεται το σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία, τόσο η παγκόσμια οικονομία θα χάνει τον βηματισμό της, η Ευρώπη θα περικόπτει τους ρυθμούς ανάπτυξης και το φάντασμα της ύφεσης θα πλησιάζει.
Και όλα αυτά, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. επιμένουν να συζητούν και να ξανασυζητούν το «πακέτο» των μέτρων στήριξης για τις εθνικές οικονομίες και τις κοινωνίες της ενωμένης Ευρώπης, δίχως να λαμβάνουν κάποια απόφαση.
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Οι Ρώσοι επιτίθενται πολεμικά, η Δύση απαντά επιθετικά με οικονομικές κυρώσεις, ο πληθωρισμός… καλπάζει, το κόστος ζωής διογκώνεται, οι αγορές αγκομαχούν φοβούμενες τα χειρότερα και η ιστορία κυλά επικινδύνως επαναλαμβανόμενη.
Μέχρι πότε και με ποιες συνέπειες; Το λιγότερο που απομένει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, είναι να επιστρέψει σε υφεσιακό περιβάλλον