Skip to main content

Μέτρα και στο… βάθος πάλι μέτρα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά να διατηρούνται, στην Ευρώπη ανασύρονται μνήμες από τη δεκαετία του 1970 και τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή, υποτονική ανάπτυξη ή ακόμη και συρρίκνωση των οικονομιών συνδυασμένη με εκρηκτικό πληθωρισμό και άνοδο της ανεργίας.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Ωστόσο, κρατά και μέτρα «κάβα», τα οποία θα επιστρατευτούν σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων που από την ενέργεια έχει περάσει σε βασικά αγαθά.

Δεδομένο είναι πως η έξοδος από το τούνελ αργεί, καθώς ο πληθωρισμός είχε πάρει την ανηφόρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο είχε φτάσει το 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετίας, ρεκόρ που «έσπασε» τον Φεβρουάριο, όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 7,2%.

Την ίδια στιγμή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διατηρούνται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία μιας σειράς προϊόντων. Μάλιστα, φαίνεται πως οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν, ενώ σε εξέλιξη είναι και μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού που θα δοθεί τον Μάιο. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντοχές των επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά είναι αναγκαία η ενίσχυση των χαμηλόμισθων.

Η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει αυτή την εβδομάδα θα δώσει μια πρόγευση της κατεύθυνσης που θα κινηθεί η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει και ένα plan b με πρόσθετα μέτρα.