Skip to main content

Η Κίνα, η τίγρη και η …κουδουνίστρα

Του Μιχάλη Ψύλου 
[email protected]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπινγκ να μην στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά από τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες οι δύο ηγέτες. «Αν το Πεκίνο αποφασίσει να στηρίξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα έχει σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο Μπάιντεν. Άφησε ανοιχτό πάντως ποιες θα ήταν οι συγκεκριμένες συνέπειες. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο Σι απάντησε ότι «οι διακρατικές σχέσεις δεν πρέπει να φτάνουν στο στάδιο των στρατιωτικών εχθροπραξιών»: «Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι οι πιο πολύτιμοι θησαυροί της διεθνούς κοινότητας»,είπε.

Ο Κινέζος ηγέτης φέρεται όμως να ανέφερε και μια παλιά Μανδαρίνικη παροιμία στον Μπάιντεν: «Οποιος θέλει να βάλει μια κουδουνίστρα γύρω από το λαιμό της τίγρης, θα πρέπει να ξέρει και πώς να την αφαιρέσει». Αποκωδικοποιημένα, η παροιμία αυτή σημαίνει ότι ο Σι νίπτει τας χείρας του. Λέει στην Ουάσιγκτον ότι αυτή πρέπει να συζητήςει με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης. Οι ειδικοί λένε ότι η αρχαία παροιμία για την τίγρη και την κουδουνίστρα χρησιμοποιείται συχνά από τον Σι. Κυρίως όταν είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να δώσει ένα μάθημα στον συνομιλητή. Για το Πεκίνο άλλωστε, ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς που «αμόλησε» τη ρωσική τίγρη. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση διαμεσολάβησης. Καμμία δέσμευση για παρέμβαση στον Πούτιν.

Είναι ενδεικτικό ότι το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δεν περίμενε καν να τελειώσει η δίωρη τηλεφωνική συζήτηση για να στείλει τηλεγράφημα με τις δηλώσεις Σι. Ενώ η κλήση ήταν ακόμη στη μέση, δημοσιεύτηκαν από το πρακτορείο τα σημεία παρέμβασης του Σι στον Μπάιντεν. Μια σαφής ένδειξη ότι όλα είχαν ήδη προετοιμαστεί εκ των προτέρων και δεν αναμένονταν προσαρμογή των θέσεων του Πεκίνου στις ερωτήσεις του Αμερικανού προέδρου.

Στο τηλεγράφημα του Xinhua μάλιστα,οι εντάσεις της Κίνας με τους Αμερικανούς για την Ταϊβάν, αναφέρονται πριν το θέμα της Ουκρανίας. Και εδώ, ο Σι είπε ότι «κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν λάθος μηνύματα στους αυτονομιστές», της Ταιβάν. Αντίθετα, το Πεκίνο έχει στείλει ένα αεροπλανοφόρο στα Στενά της Ταιβάν. Δεν ξέρουμε αν ο Σι θα εξαπολύσει ποτέ έναν πόλεμο σαν τον Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά η Κίνα είναι ήδη ηγεμονική δύναμη. Μπορεί μάλιστα – παραδόξως – να αποδειχτεί ότι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, θα αποτελέσει αρνητικό φαινόμενο για την Ευρώπη και τη Δύση. Αφού μια κατεστραμμένη Ρωσία έχει πολλές πιθανότητες να μετατραπεί σε προκεχωρημένο κινεζικό «φυλάκιο» στη Δύση: ένας διαφορετικός τερματικός σταθμός, στον νέο Δρόμο του Μεταξιού…