Skip to main content

Ακολουθώντας το παράδειγμα της αποτυχίας

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, με 1.400 κρούσματα, 28 θανάτους και 320 διασωληνωμένους, η χώρα ήταν σε lockdown μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας που μας έπληττε. Χθες καταγράψαμε 18.605 κρούσματα, 80 νεκρούς και 484 διασωληνωμένους, ενώ οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 372 και παρ’ όλα αυτά σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η νέα χαλάρωση των μέτρων, με τη διασκέδαση και την εστίαση να φιλοξενούν ακόμα και ορθίους. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την τηλεργασία στο 50%, ο κόσμος ήδη συνωστιζόταν. Με τη μείωση από σήμερα στο 20%, η εικόνα θα είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκε προ ημερών ότι οι πιθανότητες να εμβολιαστεί κάποιος που δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρές. Από την άλλη, η μετάλλαξη Δέλτα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έδωσε τους περισσότερους θανάτους, είναι ακόμα εδώ, ενώ και η Όμικρον, που αρχικώς θεωρήθηκε ακίνδυνη εκτός από υπερμεταδοτική, άρχισε σιγά σιγά να μας δείχνει μια νέα δυναμική με αύξηση νοσηλειών και μόλυνση εμβολιασμένων.

Μερίδα επιστημόνων αντιτίθεται σθεναρά στη χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς, με τους σκληρούς δείκτες να είναι σε τόσο υψηλά ποσοστά.  Όμως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που ανοίγουν πλήρως την κοινωνική ζωή.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών;
Ακολουθώντας το παράδειγμά τους τον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά λάθη, που μας έφτασαν στο να έχουμε εκατόμβες νεκρών.
Δεν μας δίδαξαν τίποτα οι 25.183 νεκροί;

Γιατί στην έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα δεν ακολούθησε το παράδειγμα κανενός, αλλά με μια δική της, πιο σκληρή πρωτοβουλία μάς έσωσε από τα χειρότερα, με αποτέλεσμα όλοι να μας έχουν ως παράδειγμα για το πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία;
Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε ουραγοί κάποιων άλλων, όταν μπορούμε να είμαστε πρωτοστάτες;