Skip to main content

Το διπλό «πρόσωπο» της οικονομίας

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Λεπτές ισορροπίες διαμορφώνονται στο οικονομικό πεδίο, καθώς διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες δημιουργούν ένα ρευστό σκηνικό. Τα μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ ο ελληνικός τουρισμός -που πέρσι έδειξε πως διαθέτει ισχυρά αντισώματα απέναντι στην πανδημία- ετοιμάζεται για ένα δυναμικό comeback.

Την ίδια στιγμή όμως το ενεργειακό ράλι, που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις τιμές σε βασικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει πρόσθετα μέτρα στήριξης, χωρίς να παραβλέπει, βέβαια, πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και επομένως οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι κοστολογημένες. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών, με το πλέγμα στήριξης -κυρίως στο ενεργειακό πεδίο- να επεκτείνεται και την άνοιξη εφόσον κριθεί αναγκαίο. 
Ωστόσο, δεδομένο είναι πως δεν μπορεί να μείνει πίσω το σχέδιο για μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με το οποίο, άλλωστε, είχε εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία το 2019. Επομένως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μπουν σε εφαρμογή μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα ελαφρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το τερέν της οικονομίας και αισιοδοξεί πως η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τους πρώτους μήνες του 2023. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως μέχρι τότε πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να μην υπάρξουν βήματα προς τα πίσω στο δημοσιονομικό πεδίο. Άλλωστε, ο δρόμος είναι μακρύς και εγκυμονεί κινδύνους, όπως φαίνεται και από την ανοδική πορεία των ομολόγων το τελευταίο διάστημα. 

Χρειάζεται επομένως να βρεθεί το κατάλληλο «μίγμα» μέτρων που θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στις ανατιμήσεις, αλλά παράλληλα δεν θα στείλει μηνύματα επιστροφής σε μη κοστολογημένες παροχές. Τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα.