Skip to main content

Μια βόλτα στον Άγιο Στέφανο

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στον Άγιο Στέφανο, πραγματοποίησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, έσπευσε να… διαφημίσει την παρουσία του εκεί, με μια μακροσκελή ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δυο φίλοι του», του υπέδειξαν να μεταβεί σε αυτή την περιοχή. Δήλωσε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του υποκαταστήματος και έσπευσε να εξάρει την διευθύντριά του, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα…

Το τελευταίο στοιχείο, προκάλεσε ερωτηματικά: Δηλαδή, χωρίς να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που δίνει τον… μισό ΕΦΚΑ στους ιδιώτες, τοποθετήθηκε διευθύντρια σε υποκατάστημα από αυτή την επαγγελματική ομάδα πολιτών; Και αν έγινε κάτι τέτοιο, έπρεπε να πάει εκεί ολόκληρος Υπουργός, για να γνωστοποιηθεί το εν λόγω γεγονός στο ευρύ κοινό;

Τα πρώτα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν όμως μια «άλλη αλήθεια»: Η πραγματικότητα είναι ότι η εν λόγω διευθύντρια είχε τοποθετηθεί – διοριστεί σε αυτό το πόστο, λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αντίθετα, δείχνει ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να συμμαζέψει μια κατάσταση και να γίνει αντικείμενο ευμενών σχολίων, ακόμα και από τον ίδιο τον Υπουργό. Επίσης, δείχνει ότι ίσως και οι προκάτοχοί της να είχαν δουλέψει με συνέπεια, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε το «μπάχαλο» που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ο πολίτης, ότι υπάρχει σε άλλες υπηρεσίες ή σε άλλα υποκαταστήματα του Φορέα (ονόματα δεν λέμε, υπολείψεις δεν θίγουμε).

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως, είναι ότι σύμφωνα με έγκυρες συνδικαλιστικές πηγές, η συγκεκριμένη διευθύντρια, εργάζεται ως υπάλληλος στην Κοινωνική Ασφάλιση, από το… μακρινό (και για κάποιους παλαιούς, βρώμικο), 1989. Άρα, έχει διατελέσει υπάλληλος αρχικά στο ΙΚΑ και τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον ΕΦΚΑ, επί 33 συναπτά έτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η επαφή της με τον ιδιωτικό τομέα, έγινε  στα… φοιτητικά της χρόνια. Άρα, «άνθρακες ο θησαυρός».

Προκαλεί ασφαλώς θυμηδία η προσπάθεια εξωραϊσμού του όποιου «ιδιωτικού τομέα» θα εισαχθεί στον ΕΦΚΑ. Δεν είμαστε από εκείνους που βάζουν στεγανά στην σκέψη. Ούτε φυσικά και στις υπουργικές επιλογές. Απλώς μας κάνει εντύπωση να προσπαθούμε συνέχεια να αναδείξουμε τα θετικά του ιδιωτικού τομέα, με το ζόρι! Ασφαλώς ο ιδιωτικός τομέας έχει να προσφέρει στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Βεβαίως και η τεχνογνωσία και η εμπειρία του,  χρειάζονται σε φορείς – τέρατα, όπως ο ΕΦΚΑ. Όμως αυτό είναι άλλο και σε καμία περίπτωση δεν «καθαγιάζει» τις όποιες ατέλειες μπορεί να έχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Ναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, έχει ατέλειες. Αν δεν τον γνωρίζει ο σεβαστός κ. Χατζηδάκης, μπορεί να ρωτήσει τους 80.000 συνταξιούχους, που μάταια περιμένουν έως πεντέμισι χρόνια (ναι, πολύ καλά διαβάζετε) για να πάρουν την πολυπόθητη προσαύξηση στις συντάξεις τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης. Το «επίμαχο» λογισμικό, εδώ και κάτι μήνες, «πάει και έρχεται» ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στην ανάδοχο εταιρία. Ο… δύσμοιρος διοικητής του Φορέα, κ. Δουφεξής, κοντεύει να «φάει τα μουστάκια» που δεν έχει, από τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν. Δεν το λες και αποτελεσματικότητα αυτό, έτσι;

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε προ διμήνου (δικαίως) για τις 225.000 συντάξεις που εκδόθηκαν το 2021. Το έχουμε ξαναγράψει: η επιτυχία ανήκει πρώτιστα στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ασφαλώς και η επιτελική διαχείριση ήταν καλύτερη πέρσι από άλλες χρονιές. Ο manager κ. Κεφαλογιάννης που επιλέχθηκε (το έχουμε ξαναγράψει και αυτό, μην νομίζετε όμως ότι κάνουμε διαφήμιση), έκανε εξαιρετική δουλειά. Όμως μόνος του θα αποτύγχανε αυτό είναι βέβαιο. Χωρίς τους εργαζόμενους, μια «τρύπα στο νερό» θα πετύχαινε. Ναι, αυτούς τους εργαζόμενους, που ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να τους περνάει από «ένα τσουβάλι» πειθαρχικά συμβούλια για να τους βγάλει άχρηστους. Προφανώς, τα στοιχεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της επιτυχίας τους.

Άρα, σεβασμός στους νυν εργαζόμενους, όπως επίσης και αξιοποίηση (με μέτρο και σύνεση), του ιδιωτικού τομέα. Η κατάλληλη ποσόστωση σε αυτή την σχέση, είναι «συνταγή επιτυχίας». Όλα τα άλλα, είναι μόνο «μια βόλτα στον Άγιο Στέφανο» για λαϊκή κατανάλωση…