Skip to main content

Τι γίνεται και τι λέγεται με τις δημοσκοπήσεις

Από την έντυπη έκδοση

Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Μια επισκόπηση των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι μερίδα εταιρειών εκτιμά ότι: α) η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας και β) η Ν.Δ. υφίσταται πολύ λιγότερες εκροές ψηφοφόρων (του 2019) προς το Κίνημα Αλλαγής σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κατέστη προφανές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενστερνίζεται αυτές τις εκτιμήσεις. Τι πιστεύουν, όμως, η κυβέρνηση και η Ν.Δ. για τις ίδιες έρευνες; Τις τελευταίες ημέρες ρεπορτάζ διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων απoκάλυψαν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατατέθηκε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου-Θεοδωρικάκου.

Αν, όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, τότε τι λόγο έχει να συζητά την αλλαγή του; Οι επίσημες κυβερνητικές αναφορές ξεκαθαρίζουν βέβαια ότι δεν θα υπάρξει νέα αλλαγή, αλλά από τη συζήτηση και μόνο ενός τέτοιου ενδεχομένου συνάγεται ότι πολλοί στη Ν.Δ. μάλλον αμφισβητούν την αξιοπιστία των εκτιμήσεων που τη φέρνουν μια ανάσα από την αυτοδυναμία. 

«Διπλά μηνύματα» εκπέμπονται όμως από τη Ν.Δ. και ως προς τις εκλογικές εκροές του κόμματος προς το ΚΙΝΑΛ. Τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική πλευρά, μη εξαιρουμένου του ίδιου του πρωθυπουργού, εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη και στηλιτεύει συστηματικά τις ενέργειες του ΚΙΝΑΛ. Από αυτή τη συμπεριφορά συνάγεται, αντίστοιχα, ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δεν εμπιστεύονται και τόσο τις έρευνες που καταγράφουν σημαντική εκροή ψηφοφόρων μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχούν για μαζική «φυγή» από τη Ν.Δ. προς το ΚΙΝΑΛ. 

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα πολυάριθμες έρευνες «έβλεπαν» άνετη πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Τελικά η πραγματική εκλογική συμπεριφορά των μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ ανέδειξε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, το οποίο παραδόξως δεν φάνηκε να εκπλήσσει κανέναν. Ίσως γιατί τελικά στην Ελλάδα ισχύει και για τις δημοσκοπήσεις εκείνο που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την πολιτική. Ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και ορισμένα που γίνονται αλλά δεν λέγονται…