Skip to main content

Γιατί χρειαζόμαστε τη δύναμη του Αιόλου

Του Γιώργου Δ. Αναστασίου*

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και το δυσάρεστο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών μας υπενθυμίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Η  κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό, που αφορά τις άλλες  χώρες του κόσμου. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και χτυπάει και την πόρτα της Ελλάδας: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, εάν δεν ληφθούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία -σε όρους μείωσης του ΑΕΠ- ανέρχεται στα 701 δισ. ευρώ, με προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έως και κατά 6% το 2100.

Για να μετριασθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα διαφαίνεται μονόδρομος.

Ειδικά αυτή την εποχή, που το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί «βρόχο» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η αιολική ενέργει αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος. Μελέτες έχουν δείξει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα είναι έως και τέσσερις φορές φθηνότερη σε σύγκριση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και έως τρεις φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τον λιγνίτη.

Ο ρόλος των ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά για την περιοχή μας, η οικονομική συνεισφορά των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος των περιοχών εγκατάστασης(μέσω του ειδικού τέλους 1%), καθώς και το ειδικό τέλος 1,7% υπέρ ΟΤΑ, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τον Δήμο μας. Τα συγκεκριμένα έσοδα παρέχουν στον Δήμο Θηβαίων η δυνατότητα υλοποίησης έργων, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, οι ενεργειακές εταιρείες που εγκαθιστούν αιολικά πάρκα στον Δήμο μας -κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Θίσβης και Πλαταιών- συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιοχές που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν «ερημώσει».

 Για να μιλήσουμε με συγκεκριμένους αριθμούς, ο Δήμος Θηβαίων έρχεται δεύτερος -μετά τον Δήμο Καρύστου- σε όλη την Ελλάδα ως προς το συνολικό ποσό που έχει διανεμηθεί στους καταναλωτές-κατοίκους περιοχών με αιολικά πάρκα, εξοικονομώντας συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ο Δήμος Θηβαίων υπάγεται γεωγραφικά στη Στερεά Ελλάδα, την περιφέρεια  που κατέχει τα σκήπτρα στον αριθμό αιολικών πάρκων, με εγκατεστημένη ισχύ 1.775 ΜW, που αντιστοιχεί στο 41% της συνολικής ισχύος στην Ελλάδα. Στην επικράτεια του Δήμου υπάρχουν περισσότερες από 150 αιολικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε την ευλογία να είμαστε από τις ευνοημένες περιοχές με το πλεονέκτημα του ανέμου, που προσφέρει τη δυνατότητα απεξάρτησης από τον ρυπογόνο άνθρακα. Όσο για τις φωνές που αντιδρούν και τάσσονται κατά των αιολικών πάρκων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε ζήτημα υπάρχει διάλογος και αντίλογος, πάντα με την κατάλληλη επιχειρηματολογία, που όμως θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Ας εκμεταλλευθούμε τη δύναμη του Αιόλου και ας μην αφήσουμε να μας παρασύρουν έωλα λόγια.

*Ο Γιώργος Δ. Αναστασίου είναι δικηγόρος και Δήμαρχος Θηβαίων