Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος η σημερινή, 77η επέτειος της απελευθέρωσης από τον κόκκινο στρατό του μαζικότερου ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει πως η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης «για τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».
Δυστυχώς, συνεχίζει, «ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης». Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς «η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα». Παρατηρείται, τόνισε, «μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος».
Οι αντισημιτικές επιθέσεις και οι βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων και τόπων λατρείας έχουν φθάσει σε υψηλό δεκαετίας διεθνώς το 2021, με πάνω από δέκα τέτοια περιστατικά να καταγράφονται ημερησίως τη χρονιά που μας πέρασε ανά την υφήλιο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης και του Εβραϊκού Πρακτορείου του Ισραήλ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σχεδόν το 80% των εν λόγω περιστατικών έλαβε χώρα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρώπη να συγκεντρώνει το 50% αυτών και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν με το υπόλοιπο 30%.
Η πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε διεθνώς έχει επαναφέρει ξανά αντισημιτικές θεωρίες και απόψεις στο προσκήνιο, καθιστώντας τη σημασία της υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης περισσότερο αναγκαία από ποτέ.