Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
«Είναι το τέλος μιας μεγάλης σαπουνόπερας», όπως γράφει η γαλλική Le Monde. Η έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απέλασής του από την Αυστραλία απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, χωρίς δυνατότητα άλλης προσφυγής.
Οι τρεις δικαστές επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Μετανάστευσης να ακυρώσει τη βίζα του 34χρονου Σέρβου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.
Για τη Σερβία όμως ήταν ένα «κυνήγι μαγισσών».
Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, η διαμάχη για το αστέρι του τένις, τον 34χρονο, Νόβακ Τζόκοβιτς θα συνεχιστεί, αλλά νομικά και αθλητικά έχει τελειώσει: ο Τζόκοβιτς απελάθηκε από την Αυστραλία και μπήκε στο αεροπλάνο με πρώτο σταθμό το Ντουμπάϊ.
Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα Kurir, « η απέλαση για τον Νόβακ είναι η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του αθλητισμού»… «Ντροπή σου Αυστραλία! (…) Ο νόμος έχασε, η πολιτική θριάμβευσε», ισχυρίζεται η σερβική εφημερίδα.
Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς δήλωσε πάντως ότι σέβεται την απόφαση αλλά είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος». Αύριο, επρόκειτο να παίξει τον πρώτο του αγώνα στο Australian Open με στόχο να κερδίσει το 21ο Grand Slam του στο τουρνουά της Μελβούρνης, που θεωρείται ένα από τέσσερα σημαντικότερα στον κόσμο.
Αλλά και να καταρρίψει ένα ρεκόρ ως ο πρώτος τενίστας στον κόσμο με 21 Grand Slam. Τίποτα δεν θα καταφέρει από όλα αυτά τώρα, αν και θα παραμείνει νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. «Ο Τζόκοβιτς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την πρώτη θέση από κανέναν άλλο παίκτη», όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία τένις.
Και …δαρμένος
Το δεκαήμερο ταξίδι δεν ήταν μόνο ανεπιτυχές για τον Σέρβο, αλλά προφανώς του κόστισε και οικονομικά. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών, αυτά θα πρέπει να ανέρχονται σε 500.000 δολάρια, αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Telegraf». Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα απαγορευτεί και στον Τζόκοβιτς η είσοδος στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η γραπτή αιτιολόγηση της δικαστικής απόφασης θα δημοσιευτεί μόνο τις επόμενες ημέρες
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, που δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να βρήκε αφορμή να αλλάξει τα …νούμερα, υποστήριξε ότι τα ισχυρά σύνορα είναι θεμελιώδη για τον αυστραλιανό τρόπο ζωής – «όπως είναι το κράτος δικαίου». «Ο Τζόκοβιτς αποτελεί απειλή επειδή η παρουσία του εν μέσω της χειρότερης κατάστασης του κορωνοϊού στην Αυστραλία από τότε που ξέσπασε η πανδημία θα τροφοδοτούσε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα», ήταν το σκεπτικό των αρχών της Αυστραλίας.
Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς, ωστόσο, χαρακτήρισαν το επιχείρημα αυτό παράλογο. «Μάλλον, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενδιαφέρεται να κάνει τον Τζόκοβιτς αποδιοπομπαίο τράγο για όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να αποτελέσει έτσι παράδειγμα, προς αποφυγή», γράφουν οι εφημερίδες στη Μελβούρνη.
Πολιτική διαμάχη
Η υπόθεση Τζόκοβιτς είχε προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και αναμένεται να πυροδοτήσει νέα διπλωματική και πολιτική διαμάχη μεταξύ Αυστραλίας και Σερβίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Αυστραλία είχε ακολουθήσει μια εξαιρετικά άκαμπτη πολιτική για τον κορωνοιό εδώ και μήνες και μερικές φορές δεν επέτρεψε καν στους δικούς της πολίτες να εισέλθουν στη χώρα. Το ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστραλία είναι πάνω από 90% και πολλοί άνθρωποι είναι εξοργισμένοι για τις εξαιρέσεις για τους μη εμβολιασμένους. Για πολλούς Αυστραλούς, το ήδη χαμηλό επίπεδο συμπάθειας για τον δηλωμένο αντίπαλο του εμβολιασμού , Νόβακ Τζόκοβιτς είχε πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.
Η διάθεση του πληθυσμού στην πατρίδα του Τζόκοβιτς, τη Σερβία, είναι εντελώς διαφορετική. Στο Βελιγράδι, ο νούμερο ένα τενίστας στον κόσμο είναι ένα είδος εθνικού ήρωα για πολλούς ανθρώπους. Και η στάση του στο θέμα του εμβολιασμού, αντιμετωπίζεται προφανώς με συγκριτικά μεγάλη συμπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, η Σερβία είναι μια από τις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Η σερβική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ετυμηγορία σκάνδαλο και αμφισβήτησε το δικαστικό σώμα στην Αυστραλία. «Η δικαστική απόφαση δείχνει πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου σε ορισμένες άλλες χώρες ή μάλλον πώς δεν λειτουργεί», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.
Ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις αυστραλιανές αρχές ότι θέλουν να «εξευτελίσουν» τον Τζόκοβιτς. Έκανε μάλιστα λόγο για «κυνήγι μαγισσών» κατά του σταρ του τένις, που καλλιεργήθηκε και από κάποια ΜΜΕ με διάθεση «να τον λιντσάρουν».
Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι μίλησε με τον Νόβακ Τζόκοβιτς μετά τη δικαστική απόφαση και τον ενθάρρυνε. «Ανυπομονούμε να επιστρέψει στη χώρα του, όπου είναι πάντα ευπρόσδεκτος», είπε ο Βούτσιτς.