Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Εν μέσω καταιγιστικής ειδησεογραφίας για την από το κακό στο χειρότερο εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού διεθνώς και της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η υπόλοιπη ειδησεογραφία, όπως η ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας με εκατέρωθεν αναφορές για στρατιωτικές προετοιμασίες, δεν τυγχάνει ίσως της δέουσας προσοχής. Οι ιαχές πολέμου που ακούγονται με απειλές και πληροφορίες για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και οι αυξανόμενες πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή, πιθανότατα τον Ιανουάριο, ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο. Από την άλλη μεριά, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την υποτιθέμενη άμυνα στην Ουκρανία, διοχετεύοντας οπλισμό και εκτοξεύοντας συνεχείς απειλές κατά της Μόσχας.
Η σημερινή συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία πως η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, που έχει φέρει τις σχέσεις των δύο πλευρών στο χειρότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, θα αποκλιμακωθεί.
Αντιθέτως, δημοσιεύματα όπως αυτό των χθεσινών «Financial Times», το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μεταφέρουν ένα πολεμικό… κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει απειλές για αντίποινα με συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αν η Ρωσία αποτολμήσει επέμβαση στην Ουκρανία. Αλλά και από ρωσικής πλευράς η ατμόσφαιρα δεν είναι πολύ διαφορετική. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, την κατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ως «αρκετά θλιβερή».
Το ουκρανικό μέτωπο δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει με… ανάφλεξη, με καταστροφικές επιπτώσεις. Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καλά κρατεί, με το ζήτημα της Ταϊβάν να έχει αναδειχθεί σε επικίνδυνο σημείο ενός πιθανού θερμού επεισοδίου. Σε λίγες εβδομάδες υποδεχόμαστε το 2022, αλλά η διεθνής κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την αισιοδοξία για έναν νέο… ειρηνικό κόσμο, που θα έφερνε υποτίθεται η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος της… ιστορίας και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης καπιταλισμού-κομμουνισμού. Παρά τον θρίαμβο της οικονομίας της αγοράς, οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται, θυμίζοντας τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων που οδήγησαν στο παγκόσμιο μακελειό του 1914. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέχρι την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, ο νέος χρόνος ετοιμάζεται να μπει με πολλές προκλήσεις στον ορίζοντα.