Skip to main content

Μακάρι…

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ωστόσο πως το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση είναι μεγάλη. Στην Επιτροπή των Ειδικών συζητείται το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, έπειτα από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση, δήλωσε επίσης χθες από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα προστασίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η πρώτη είδηση είναι σαφώς εξαιρετικά θετική κατ’ αρχήν για τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν αρχίσει να αγωνιούν τις τελευταίες ημέρες για την υγεία τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και τελούν εν αναμονή της τρίτης δόσης. Την οποία τρίτη δόση, όμως, στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία δεν μπόρεσαν να κλείσουν κοντά στην ημερομηνία συμπλήρωσης του εξαμήνου, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα τα διαθέσιμα ραντεβού ήταν για έναν μήνα μετά, δηλαδή στους επτά μήνες και περισσότερο από τη δεύτερη δόση και «έδιναν και έπαιρναν» οι σχετικές αναρτήσεις δυσαρέσκειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Πολλοί πολίτες τελικά άλλαξαν τόπο διεξαγωγής του εμβολίου για να πετύχουν συντομότερη ημερομηνία.

Ακόμη περισσότερο, λοιπόν, θετική είναι η προαναφερόμενη είδηση-αισιοδοξία περί κάλυψης της νέας μετάλλαξης από τα υφιστάμενα εμβόλια για την ίδια την κυβέρνηση. Διότι πολύ απλά αυτή τη φορά υπήρξε καθυστέρηση ενεργοποίησης του εμβολιαστικού μηχανισμού. Εκτός βέβαια αν δόθηκε εκ προθέσεως προτεραιότητα στους ανεμβολίαστους – επιλογή που μπορεί μεν με πολιτικά κριτήρια να θεωρείται λογική, αλλά σαφώς δεν μπορεί να είναι αρεστή στους πολίτες που είχαν ήδη ακολουθήσει την οδό του εμβολιασμού εξ αρχής. Κάθε άλλο παρά εξαιρέσεις αποτελούν, εξάλλου, πολίτες που ενώ είχαν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα ως ευπαθείς ομάδες την πρώτη φορά, τώρα δεν έλαβαν αντίστοιχη προτεραιότητα και το σύστημα τους έβγαζε ραντεβού για τρίτη δόση λ.χ. στους επτά μήνες και μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Αφού, λοιπόν, τα πράγματα με τις νέες «ριπές» της πανδημίας είναι τόσο δύσκολα, όσο περιγράφονται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά και όσο δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς-στοιχεία του ΕΟΔΥ και ειδικά από τον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμένων που τελικά νοσηλεύονται ή/και διασωληνώνονται, τότε πολύ απλά κάτι δεν έχει πάει καλά με το χρονοδιάγραμμα της τρίτης δόσης, καθώς οι εμβολιασμοί  δεν γίνονται στους έξι μήνες. Και εφόσον οι ειδικοί αποφασίσουν όντως τόσο μεγάλη μείωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης -οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται άμεσα-, τότε έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επίσπευση και των ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί, καθώς είναι ήδη εδώ και η νέα μετάλλαξη…