Skip to main content

Θαύμα! Έρχονται συμβασιούχοι για να σωθούν οι συντάξεις

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 

Λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο: Μετά το «φιάσκο» με τους 179 δικηγόρους και λογιστές που πιστοποιήθηκαν προ ημερών και εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας δεν είχε άλλη επιλογή: Επέστρεψε λοιπόν στην… κανονικότητα των συμβασιούχων. Άλλωστε όπως είχαμε γράψει προ δεκαπενθημέρου, το Μαξίμου είχε θυμώσει…  Έτσι, με fast track διαδικασίες ξεκινάει διαγωνισμός για να προσληφθούν οι πρώτοι 100 συμβασιούχοι, με συμβάσεις έργου, διάρκειας 14 μηνών. Η αρχή γίνεται από την Αθήνα,  κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει  να έχουμε και συνέχεια, με αντίστοιχη πρωτοβουλία στην επαρχία. Άλλωστε το πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, δεν είναι μόνο της… πρωτεύουσας, αλλά ευρύτερο, καλύπτει όλη την Επικράτεια.

Βέβαια, το πρόβλημα άμεση λύση δεν έχει. Ακόμα και όσοι προσληφθούν, όσο καλοί και καταρτισμένοι και αν είναι, θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να μπορέσουν να ενταχθούν στο σύστημα και να παράγουν έργο. Σίγουρα ένα τετράμηνο λένε οι πιο αισιόδοξοι. Άρα, μάλλον θα πρέπει οι ασφαλισμένοι που περιμένουν εδώ και καιρό να λάβουν τη σύνταξή τους,  αλλά και όσοι προστεθούν το επόμενο διάστημα, να δείξουν και πάλι την αρετή της «υπομονής».

Το σίγουρο είναι ότι στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ αποφάσισαν να λάβουν τα μέτρα που απέφευγαν εδώ και περίπου ένα έτος. Αφού είδαν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς, φωνάζουν το «βαρύ πυροβολικό». Όμως χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν θα μπει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία.

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας γίγαντας με «ξύλινα πόδια». Έχει 7.100 εργαζόμενους, με 8.400 οργανικές θέσεις. Τα κενά πρόκειται να αυξηθούν και άλλο, αφού έως το τέλος του τρέχοντος έτους, περίπου 600 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται. Όσο και αν οι συμβασιούχοι που θα προστεθούν θα βοηθήσουν, δεν μπορούν να κάνουν «θαύματα».

Μάλιστα, οι όποιες προσλήψεις  πρέπει να  πηγαίνουν «χέρι-χέρι» με την ψηφιοποίηση του Φορέα. Χωρίς εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, ο ΕΦΚΑ δεν θα μπορέσει  ποτέ να ακολουθήσει την εποχή του. Ψηφιακό αρχείο λοιπόν, μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των τμημάτων μεταξύ τους και απλοποίηση των διαδικασιών. Μόνο τότε οι όποιες προσλήψεις θα καταφέρουν να «αλλάξουν το πρόσωπο» του ΕΦΚΑ. Αυτονόητα πράγματα.