Skip to main content

O ελέφαντας στο δωμάτιο

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με τα κρούσματα της πανδημίας να είναι μια ανάσα από τις 9.000 και την πίεση στο σύστημα υγείας να γίνεται όλο και εντονότερη, είναι εμφανές πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί πολύ. Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπου τα μέτρα διαδέχονταν το ένα το άλλο, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η επιστροφή σε μια ρητορική για τις… επόμενες κρίσιμες εβδομάδες και οι ανακοινώσεις σε δόσεις δεν πρόκειται να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση ξορκίζει ένα νέο lockdown, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε διασωλήνωση την οικονομία, διακόπτοντας τη δυναμική πορεία ανάκαμψης, και παράλληλα θα αποτελούσε αδικία για τους πολίτες που έχουν ήδη φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο. Το γεγονός πάντως πως δεν προκρίνονται οριζόντια μέτρα, δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται ένα αποτελεσματικό plan b για να τιθασευτεί η πορεία της πανδημίας. 

Με τους ειδικούς να προβλέπουν πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες, απαιτείται να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη σε πολλές περιοχές της χώρας -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- και επομένως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή και η αντιπολίτευση πρέπει να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και να μην περιοριστεί σε μια εύκολη κριτική. Οι λύσεις που θα αποφασιστούν μπορεί να μην είναι ευχάριστες, ωστόσο είναι αναγκαίες για να μην οδηγηθούμε σε ένα μονοθεματικό σύστημα υγείας. 

Άλλωστε, μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών -όπως η Αυστρία και η Γερμανία- έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν πρόσθετα μέτρα για την πανδημία, σφίγγοντας περισσότερο τον «κλοιό» για τους ανεμβολίαστους. Το τέταρτο κύμα που απειλεί την Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με light παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά.