Skip to main content

Το 2015 σε 15 αριθμούς

της Νατάσας Στασινού 

Το 2015 είχε έλθει με υψηλές προσδοκίες. Ήταν η χρονιά, κατά την οποία οι “μάγοι”- κεντρικοί τραπεζίτες, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, θα έφερναν το πολυπόθητο “δώρο” της ανάπτυξης. Η χρονιά, κατά την οποία η πλέον πολύ-ειπωμένη λέξη των τελευταίων ετών, η “κρίση” θα έδινε τη θέση της σε πιο εύηχες, όπως “ευκαιρία” και “ανάκαμψη”. Η χρονιά στην οποία όλοι έβλεπαν το “φως στο τούνελ”. Τελικά τα δώρα εξανεμίστηκαν γρήγορα και η κρίση πήρε μορφή πληθυντικού. Από την προσφυγική έως την υπαρξιακή της Ε.Ε. και από την ελληνική έως την επίμονη οικονομική, όλες οι κρίσεις κράτησαν το φως κλειστό. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα του κινεζικού δράκου, που σταμάτησε αίφνης να θερμαίνει με τη φωτιά του την παγκόσμια οικονομία, ανάβοντας φωτιές στις αγορές. Όσοι δε περίμεναν να λειτουργήσει ως “καύσιμο” επανεκκίνησης το φθηνό πετρέλαιο,  το είδαν τελικά να “καίει” πολύ περισσότερους από όσους βοήθησε. Τις πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και κάποιες λίγες ευοίωνες εξελίξεις της χρονιάς, που πέρασε, αποτυπώνουν 13 +2 αριθμοί.  

Προσφυγική κρίση

  • 1.005.504  πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ε.Ε., θέλοντας να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών και άλλους διωγμούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • ​3.692 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να βρουν τον ευρωπαϊκό “παράδεισο”.
  • 3 δισ. ευρώ συμφώνησε η Ε.Ε. να προσφέρει ως βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί και να φιλοξενήσεις Σύρους πρόσφυγες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κρίσης. 

Τρομοκρατία

  • 130 νεκροί ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι- των πλέον αιματηρών σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερο από  μία δεκαετία. 
  • 82.940 τετραγωνικά χιλιόμετρα η έκταση των εδαφών, που εκτιμάται ότι ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. 
  • 53 δισ. δολάρια ετησίως υπολογίστηκε το κόστος της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία

Ε.Ε.

  • ​487 δισ. ευρώ διέθεσε η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ασθενική ανάπτυξη και να τονώσει τον πληθωρισμό.
  • ​86 δισ. ευρώ το ύψος του τρίτου προγράμματος στήριξης, στο οποίο συμφώνησαν η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ύστερα από πολύμηνες και άκρως επώδυνες διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν την ελληνική οικονομία πολύ κοντά ακόμη και σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
  • 47% το ποσοστό των Βρετανών, που δήλωσαν στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μόλις το 38% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής και οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι. 

Παγκόσμια Οικονομία – Επιχειρήσεις 

  • ​​500 δισ. δολάρια έκαναν φτερά από τις αγορές της Κίνας, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατέβασε αισθητά ταχύτητα. 
  • ​250.000 θέσεις εργασίας, συνδεόμενες με τον ενεργειακό κλάδο, χάθηκαν παγκοσμίως, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κατρακυλούσε σε ναδίρ 11 ετών.
  • ​​4,2 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών παγκοσμίως. Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενώνοντας δυνάμεις με ανταγωνιστές και άλλες να εκμεταλλευθούν αγοραστικές ευκαιρίες. 
  • ​6,7 δισ. ευρώ έβαλε στην άκρη η Volkswagen για να καλύψει το κόστος του “dieselgate”- του μεγαλύτερου σκανδάλου στην επιχειρηματική ιστορία της Γερμανίας.

Οι δύο ενθαρρυντικές ειδήσεις 

  • ​196 χώρες υπέγραψαν στο Παρίσι την ιστορική συμφωνία για δράση κατά της  κλιματικής αλλαγής. 
  • 200 εκατομμύρια λιγότεροι οι άνθρωποι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας φέτος σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 702 εκατ. άνθρωποι (9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια ημερησίως όταν πριν από τρία χρόνια ήταν στη φτώχεια 902 εκατ. άνθρωποι (12,8% του παγκόσμιου πληθυσμού).