Skip to main content

Οι «σχεδόν τέλειοι» τέλεια… περιστέλλουν

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στις αρχές του χρόνου το «The New Yorker» προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα «Μήπως οι Σκανδιναβοί τα έχουν λύσει όλα;». Το περιοδικό ζήτησε και την άποψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Μάικλ Μπουθ, συγγραφέα του βιβλίου «Οι σχεδόν τέλειοι άνθρωποι» για τη Φινλανδία, με το λαμπρό εκπαιδευτικό σύστημα ή τη Δανία με τον πιο ευτυχισμένο λαό του κόσμου.

Η έρευνα, κάπως αυθαίρετα είναι η αλήθεια, καταλήγει πως ένα μέρος της «τελειότητας» έρχεται από τους Βίκινγκς, αφού τότε φύτρωσαν οι σπόροι της αλληλεγγύης. Το κακό με τους σπόρους, όπως και με την «τελειότητα», είναι πως θέλουν συνεχή φροντίδα, ειδάλλως έρχεται καταιγίδα. Επιπλέον, όλα είναι θέμα φωτισμού και η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία είναι ένας καλός προβολέας για τα σκοτεινά και μπερδεμένα.

«Πολλά σκανδιναβικά μυθιστορήματα καταπιάνονται με τα προβλήματα που άλλαξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τις κοινωνίες μας. Ενα από τα σημαντικότερα είναι η μετανάστευση και η συνακόλουθη κοινωνική ανομοιογένεια, που ξεκίνησαν ήδη από το 1970. Με την πάροδο των ετών η κατάσταση οξύνθηκε και τίποτε δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα», εξήγησε στο αθηναϊκό κοινό ο Τζο Νέσμπο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες μέρες αφότου η νέα συντηρητική κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη ανέλαβε την πρωτοβουλία δριμύτατου περιορισμού των όρων για την παροχή ασύλου. Είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα η Δανία; Εως τον Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει άσυλο 9.600 έναντι 73.000 στη Σουηδία, αλλά η σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή του Λαϊκού Κόμματος DF υιοθετήθηκε κατά την εαρινή προεκλογική εκστρατεία και από τους μεγάλους «παίκτες», όπως τους Φιλελεύθερους του νυν πρωθυπουργού, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Δεν κάνουν τίποτα παραπάνω απ’ όσα δεσμεύτηκαν. Η αρμόδια υπουργός, Ιγκερ Στόγμπεργκ, δηλώνει ότι η Δανία θα διαθέτει την πλέον αυστηρή προσφυγική πολιτική στην περιοχή. Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη για τα μέτρα αποτροπής στη χώρα περιωπής;

Οι «σχεδόν τέλειοι» μια χαρά τα καταφέρνουν στο «έγκλημα», όπως έδειξε και η επιτυχία τους στην παραγωγή αστυνομικών θρίλερ…