Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με πολλαπλά μηνύματα ήταν η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η οποία «συνοδεύεται» και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αν. Μπλίνκεν. Πρόκειται για έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των ισχυρών συμμαχιών που επιδιώκει η Αθήνα, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τον χορό των προκλήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η συμφωνία έρχεται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Επομένως διπλωματικές πηγές εστιάζουν στο γεγονός πως οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επενδύουν για το μέλλον.
Παράλληλα στα «συν» αυτής της συμφωνίας είναι ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Δηλαδή για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν βάζουν τις δύο χώρες στο «ίδιο καλάθι», παρά το ότι το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει άνοιγμα προς την αμερικανική πλευρά.
Να σημειωθεί εδώ πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται μία μόλις εβδομάδα μετά την ψήφιση από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, που προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Μιας συμφωνίας που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, όπως φάνηκε και από μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
Μετά και τις υπογραφές που μπήκαν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στην ευρύτερη «γειτονιά». Την επόμενη Τρίτη θα «φιλοξενηθεί» στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Παράλληλα στις 21 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για τη σταθεροποίηση της Λιβύης (υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα «επενδύει» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο).
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η σφυρηλάτηση συμμαχιών αποτελεί μονόδρομο για την Αθήνα. Άλλωστε, έπειτα από μια προσωρινή… θερινή ανάπαυλα γίνεται εμφανές πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τα νεοοθωμανικά της όνειρα.