Skip to main content

Οι δανειστές περιμένουν…

Από την έντυπη έκδοση

Προφητικό ήταν το άρθρο της «Ν» στις 4 Δεκεμβρίου για τις «φοβίες των δανειστών» στο ενδεχόμενο να εγκρίνουν και να καταβάλουν από τώρα τις δόσεις των 7,1 δισ. ευρώ χωρίς να έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις πως τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν.

Το ενδεχόμενο να γίνονταν εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή και να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, Ευρωζώνη και ΔΝΤ το γνώριζαν και στο πλαίσιο αυτό ζητούσαν όλο και περισσότερα από την κυβέρνηση, ώστε να τα νομοθετήσει από τώρα και να είναι βέβαιοι πως θα εφαρμόζονταν και από ενδεχόμενο άλλο κυβερνητικό σχήμα.

Ομως, το εύρος των απαιτήσεων ξεπέρασε και τα όρια των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας εκτίμησαν πως εάν νομοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα, αφενός θα υπήρχε κίνδυνος να μην ψηφιστούν από τη Βουλή, αφετέρου τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είχαν καμία τύχη στις εκλογές.

Οπως δείχνει η πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup, το παιχνίδι της κόντρας με τους δανειστές δεν ήταν σχεδιασμένο ή «στημένο» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για να φτάσουμε στην πρόωρη προεδρική εκλογή και έδωσε λάθος εντύπωση η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ενα είναι το στοιχείο που το αποδεικνύει.

Το περίφημο e-mail του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη προς την τρόικα στην προσπάθεια να τους πείσει να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Προφανώς δεν αποτελεί «συμπαιγνία» κυβέρνησης – τρόικας ένα κείμενο 47 σελίδων που περιέχει έναν κατάλογο άμεσων μέτρων σε συνταξιοδοτικό και φόρους και υποσχέσεις πως εάν κάτι πάει στραβά, θα ληφθούν και νέα μέτρα τον προσεχή Ιούλιο.

Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο e-mail διέρρευσε αυτούσιο και με τις υπογραφές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ζημιά στην κυβέρνηση. Κάπου στην πορεία οι δανειστές κατάλαβαν πως εάν συμφωνούσαν από τώρα και εκταμιεύονταν οι δόσεις, μπορεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονταν ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα από την πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, γιατί θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Είτε εκλέγεται Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου και από τον Ιανουάριο επιστρέφει η τρόικα, ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση, εκταμιεύονται οι δόσεις και συμφωνείται και το πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, είτε οδηγείται η χώρα σε εκλογές, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι δανειστές θα διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση τα μέτρα που ζητούν, με όπλο τις δόσεις και το νέο πλαίσιο δανεισμού και εποπτείας.

Αυτό που είναι σαφές και ανησυχητικό είναι το μήνυμα των δανειστών πως δεν αρκούνται στα προτεινόμενα αλλά ζητούν και πρόσθετα. Και αν θέλουν, έχουν τρόπους να τα επιβάλουν.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ[email protected]