Από την έντυπη έκδοση
Είναι λιγάκι οξύμωρο, από το σημείο που δεν θέλαμε ούτε… ζωγραφιστή την τρόικα, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, να φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε να επιστρέψει και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, τη σημασία της οποίας είχαμε υποβαθμίσει.
Στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό το γεγονός πως από σήμερα επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που αποτελούν τον προπομπό της ηγεσίας της τρόικας. Δεν είναι γνωστό βεβαίως πότε θα έρθουν οι επικεφαλής, αλλά εάν υπάρξει «καλή θέληση», θα γίνει και αυτό. Η παράταση είναι θετική εξέλιξη γιατί δίνει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η συμφωνία με την τρόικα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 και η κυβέρνηση θα έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται να νομοθετήσει όσα συμφωνηθούν με την τρόικα.
Ταυτόχρονα, όμως, η παράταση ίσως είναι και αρνητική εξέλιξη. Μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση δεν έλειψε ο χρόνος. Η διάθεση έλειψε. Χρόνος για την υλοποίηση όλων όσων συζητάμε τις τελευταίες μέρες υπήρχε αρκετός, από τον περασμένο Μάρτιο που είχαν συνυπογραφεί.
Δεν υλοποιήθηκαν όμως και αφέθηκαν για την τελευταία στιγμή, η οποία «στιγμή» αποδείχτηκε μικρή. Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να συμφωνήσει με την τρόικα και αυτή η δίμηνη προθεσμία θα αποδειχτεί ανεπαρκής. Κάπου, όμως, τελειώνουν και οι παρατάσεις και εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα.
Επίσης, η δίμηνη προθεσμία δόθηκε επειδή δεν προβλέπεται να συμφωνήσουν κυβέρνηση και τρόικα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και χωρίς παράταση, την 1-1-2015, η Ελλάδα θα ήταν ξεκρέμαστη από δανειακά.Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, που δρομολογήθηκαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δίνουν άλλη διάσταση.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται την 29η Δεκεμβρίου. Οπότε την 1η Ιανουαρίου, που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τεθούν στην τελική ευθεία, θα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα.
Το πρώτο ενδεχόμενο να έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που σημαίνει πως η κυβέρνηση διασφαλίζει παράταση του βίου της και θα είναι πιο ελεύθερη στη διαπραγμάτευση και πιο ισχυρή να αγνοήσει το πολιτικό κόστος ορισμένων αποφάσεων. Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Οπότε η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Στην περίπτωση εκλογών και με δεδομένες τις δυσκολίες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) η δίμηνη παράταση που παραχώρησαν οι δανειστές ίσως αποδειχτεί μικρή, οπότε και θα αναβιώσουν οι συνθήκες του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου 2012.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ – [email protected]