Skip to main content

«Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

«Χωρίς να έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο βραχνά, αυτόν των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο και θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Το γεγονός όμως ότι ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους, όπως η επιδότηση της τιμής του ρεύματος ή η αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, δείχνει ξεκάθαρα ότι το οικονομικό επιτελείο έχει γνώση των κινδύνων που προκύπτουν από το νέο κύμα ακρίβειας. Κινδύνων και για την κοινωνία, καθώς θα πιεστούν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα επωμιστούν περισσότερα βάρη και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που προσπαθούν να συνέλθουν από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη καταγράφονται στην αγορά νέες αυξημένες τιμές προϊόντων που συμπαρασύρουν τις τιμές και άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Όταν μέσα σε ένα χρόνο –από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021- σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 91%,  το πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, τα νωπά λαχανικά 21,5%, άλλα βρώσιμα έλαια 17,6% και καύσιμα και λιπαντικά 17,4%, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Αν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως ορατό το κύμα ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, είναι γιατί υπήρχαν αποθέματα στις αποθήκες των καταστημάτων. Όμως με τις νέες παραγγελίες και τη διάθεση των αγαθών στην αγορά, θα δούμε πιο καθαρά αυτές τις ανατιμήσεις στα ράφια των καταστημάτων.

Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η προσπάθεια των επιχειρήσεων για αναστροφή του κλίματος γίνεται δυσκολότερη. Το ενεργειακό κόστος ήταν που ήταν υψηλό, με τα νέα δεδομένα θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να το καλύψουν άρα θα τεθεί θέμα λειτουργίας τους. Και μην ξεχνάμε ότι ήδη κουβαλάνε τα «βάρη» των συσσωρευμένων οφειλών από την πανδημία. Επίσης, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται, είναι επόμενο να προηγηθεί η κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Σε αυτό το σημείο προβλέπω μία κάμψη της κατανάλωσης που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την στήριξη των επιχειρήσεων, τα Επιμελητήρια έχουμε ζητήσει περαιτέρω μέτρα όπως την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, καθώς και την άμεση μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Αν αφήσουμε το χρόνο να κυλήσει και δεν φροντίσουμε να προλάβουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις, τότε θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να εφαρμοστούν εδώ και τώρα. Γιατί μετά φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για πάρα πολλές επιχειρήσεις της χώρας.»

*Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε.