Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90) παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Έτσι, κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά η ελληνική γραφειοκρατία έχει εγκλωβίσει πολλούς από αυτούς που αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν φτάσει καταγγελίες πως σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται καθυστέρηση μεγαλύτερης του 1,5 έτους από την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών για την έκδοση της «Χρυσής Βίζας».
Ορισμένοι αγοραστές ακινήτων έχουν ακολουθήσει και τη δικαστική οδό, καθώς θεωρούν πως υφίστανται άδικη ταλαιπωρία από συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι οποίες εμφανίζουν για ακόμη μια φορά το κράτος να μην είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες.
Στο υπουργείο διαπίστωσαν, επίσης, πως υπήρχαν εκατοντάδες φάκελοι με ερωτήματα από υπηρεσίες αποκεντρωμένων διοικήσεων που δεν είχαν απαντηθεί ή και ερωτήματα υπηρεσιών του υπουργείου προς τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων που είχαν μείνει επί μήνες στο συρτάρι.
Από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο προκύπτει πως, για παράδειγμα, στην Ανατολική Αττική οι επενδυτές κλείνουν ραντεβού με την υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης για τις αρχές του 2021. Και μερικοί τυχεροί απλώς αποφεύγουν τον συγκεκριμένο Βόρειο Τομέα και στρέφονται προς άλλες υπηρεσίες, με βάση σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί προ μηνών. Υπάρχουν, όμως, και οι άτυχοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά, αλλά οι υπηρεσίες καθυστερούν την έκδοση των αδειών διαμονής με διάφορα προσχήματα.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 6.300 άδειες διαμονής, χωρίς να περιλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας του αγοραστή ακινήτου, με το 70% να αφορά Κινέζους. Εάν όμως δεν ληφθούν μέτρα για να σπάσει το μπλόκο γραφειοκρατίας στη «Χρυσή Βίζα», κάτι που επιχειρεί με πρόσφατη εγκύκλιό του ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, φοβάμαι ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποζημιώσει τους «εγκλωβισμένους» ιδιοκτήτες ακινήτων.