Skip to main content

Από τη ΔΕΘ στις εκλογές, κορονοϊού επιτρέποντος

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Στην πολιτική ιστορία της χώρας ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών ήταν συνήθως το αποτέλεσμα όχι της εκπνοής της κυβερνητικής θητείας, αλλά της συνεκτίμησης της πορείας πολυάριθμων μεταβλητών (οικονομικών, πολιτικών κ.λπ.) με στόχο την εξεύρεση της πιο ευνοϊκής συγκυρίας για την εκάστοτε κυβέρνηση. Στους συνυπολογισμούς αυτούς προστέθηκε στην παρούσα περίοδο και η πανδημία, αφού η εξέλιξή της επηρεάζει αυτονόητα τη δυνατότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες. Από την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 85η ΔΕΘ κατέστη πάντως φανερό ότι η προκήρυξη εκλογών αποτελεί ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο για την κοινοβουλευτική σύνοδο που αρχίζει τον Οκτώβριο. Το συμπέρασμα αυτό δεν βασίζεται σε σεναριολογία αλλά σε τρεις σαφείς ενδείξεις από τις τοποθετήσεις των αρχηγών στη ΔΕΘ. 

* Ανταγωνισμός για τις παροχές. Παραδοσιακά η ΔΕΘ αποτελεί βήμα για την προαναγγελία θετικών μέτρων. Όμως αυτή τη φορά οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας διαγκωνίστηκαν σκληρά στο πεδίο των επικείμενων ελαφρύνσεων, δίνοντας το σήμα ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν ενδέχεται να αποτελούν και οιονεί προεκλογικές πλατφόρμες. 

* Έριδες για τη μεσαία τάξη. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας επανέφεραν αίφνης τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με αμφότερους να δεσμεύονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Έδειξαν έτσι ότι άρχισε ήδη ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ψήφου των μεσαίων εισοδημάτων που αποτελεί βαρόμετρο για την έκβαση των εκλογών. 

* Προεκλογικές γαλοπούλες. Η αμερικανόφερτη αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις «γαλοπούλες που δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» και η απάντηση-προτροπή του κ. Τσίπρα να το πράξει «αν τολμά», θύμισαν trash talking μεταξύ αθλητών του NBA. Προφανώς γιατί προετοιμάζονται ψυχολογικά για την επικείμενη αναμέτρηση. 

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές και ότι η αντιπολίτευση τις αναμένει. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι αν η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τους ερχόμενους μήνες θα ανοίξει το απαιτούμενο «παράθυρο» για τη διεξαγωγή τους.