Skip to main content

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σεπτέμβριο «έσκασε το κανόνι» της Lehman Brothers, πριν από 13 χρόνια, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη διεθνή χρηματοπιστωτική δίνη μετά τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ επτά χρόνια νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ. Στη Wall Street, ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο χειρότερος μήνας του έτους από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κατά μέσο όρο απώλειες 0,6% έως 0,8%. Ακόμη και οι Ρωμαίοι είχαν συνδυάσει τον Σεπτέμβριο με την Ίνδικτο, τον ετήσιο φόρο που καλούνταν να καταβάλουν τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Δύσκολος μήνας και ο φετινός Σεπτέμβριος. Καθοριστικός, αμετάκλητος, με ένα βουνό αποφάσεων, που θα διαμορφώσουν μετέπειτα πολιτικές. Για την οικονομία, τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική έως την πορεία της πανδημίας και τη διεθνή πολιτική / γεωπολιτική σκηνή. Με υποβόσκουσα απειλή τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κατάρρευση εδώ και 30 χρόνια, που ακούει στο όνομα Evergrande και είναι κινεζική. Με φόντο τις τιμές ενέργειας που έχουν πάρει φωτιά και θα κάψουν την τσέπη του Ευρωπαίου καταναλωτή τον χειμώνα που έρχεται.

Παρά τους ισχυρισμούς των κεντρικών τραπεζών ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός, η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών τείνει να δημιουργήσει ένα άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον, που θα απαιτήσει λεπτεπίλεπτους χειρισμούς από τις κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ άνοιξε τον δρόμο αποφασίζοντας να μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει απτόητος εν μέσω φημολογιών ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις έρχονται πιο κοντά. Η Fed θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, μέσα σε αυτό το θολό τοπίο του πληθωρισμού, με πιο πιθανό σενάριο να κερδίσει χρόνο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πόσο αναγκαία είναι η σύμπλευση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική. Ο ρόλος των κυβερνήσεων μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο των διαμορφωτών οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, εν όψει μάλιστα των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου, που θα εγκαινιάσουν τη μετά Μέρκελ εποχή και θα δώσουν τον τόνο για τη χάραξη των νέων δημοσιονομικών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι ευνοϊκές. Ήδη οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λάβει θέση μάχης στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα βορρά – νότου ανάμεσα στον μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και στην παλαιά γνώριμη λιτότητα. Πολλά λέει το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς έχει αποκηρύξει την επεκτατική πολιτική. Τα παραπάνω σήματα καθοδηγούν αυτή τη στιγμή τις αγορές, οι οποίες πάτησαν φρένο με την άφιξη του Σεπτεμβρίου. Αναλυτές κάνουν λόγο για διόρθωση την ώρα που στην Κίνα αναμένεται η «μεγάλη πτώση» της Evergrande, ενός από τους κορυφαίους ομίλους real estate, εξέλιξη που επαφίεται πλέον στην κρίση του Πεκίνου, το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει την κοινωνική με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Μεγάλο το βάρος των αποφάσεων, που -όπως φαίνεται- θα πάρουν τον δρόμο τους τον Σεπτέμβριο…