Skip to main content

Ένας ακήρυχτος, βρόμικος πόλεμος

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κατασκοπεύει την ιδιωτική ζωή του άλλου. Όταν όμως αυτός ο «άλλος» είναι ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, η ιστορία προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διαμάχη μεταξύ του Τζεφ Μπέζος -ιδρυτή της Amazon και ιδιοκτήτη της «Washington Post»- και του προσκείμενου στον πρόεδρο Τραμπ σκανδαλοθηρικού εντύπου «National Enquirer» φέρνει στην επιφάνεια τον ακήρυχτο παρασκηνιακό πόλεμο μεταξύ των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έναν πόλεμο που έχει ως φόντο το ακόμη πιο τοξικό πολιτικό κλίμα των ΗΠΑ.

Η ιστορία τα έχει όλα: πολιτική ίντριγκα, αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων σεξουαλικού περιεχομένου, φόνο (του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι) και πικρές κατηγορίες εκβιασμού από τα media. Λίγα 24ωρα αφότου ο Μπέζος ανακοίνωσε το διαζύγιό του με την επί 25 χρόνια σύζυγό του Μακένζι, το «National Enquirer» αποκάλυψε ότι ο 54χρονος επιχειρηματίας είχε εξωσυζυγική σχέση με πρώην τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιεύοντας υλικό προσωπικών μηνυμάτων.

Σε ανάρτησή του στην online πλατφόρμα Medium ο Μπέζος κατηγόρησε για εκβιασμό την εκδότρια εταιρεία του εντύπου American Media Inc., υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε απειλές για δημοσίευση αποκαλυπτικών φωτογραφιών εάν δεν σταματήσει την έρευνα για το πώς περιήλθαν στην κατοχή του «Εnquirer» τα προσωπικά μηνύματα. Ο Μπέζος άφησε να εννοηθεί ότι έγινε στόχος μερίδας του Τύπου που υποστηρίζει τον Τραμπ -ο Ντέιβιντ Πέκερ της American Media είναι προσωπικός φίλος του Αμερικανού προέδρου- εν μέρει λόγω της κάλυψης της δολοφονίας Κασόγκι από τη «Washington Post».

Οι αποκαλύψεις είναι ενδεικτικές του βρόμικου πολέμου μεταξύ των αμερικανικών media, πόλεμος που άρχισε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, όταν στοχοποίησε ορισμένα από τα πιο ιστορικά μέσα ενημέρωσης της Αμερικής -«New York Times», «Washington Post» και CNN-, κατηγορώντας τα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Παρ’ όλα αυτά, είχε δεχτεί τον περασμένο Νοέμβριο να παραχωρήσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «Washington Post».

Για τη θρυλική Χέλεν Τόμας, τη μακροβιότερη δημοσιογράφο στο ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, που κάλυψε τη θητεία δέκα προέδρων, «δεν γινόμαστε δημοσιογράφοι για να είμαστε δημοφιλείς. Είναι η δουλειά μας να αναζητούμε την αλήθεια και να ασκούμε συνεχή πίεση στους ηγέτες μας ωσότου πάρουμε απαντήσεις».

Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ; Η αποκάλυψη της αλήθειας και η αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης, όχι προσπάθειες χειραγώγησης ή αποπροσανατολισμού.

Μόνο που στην εποχή των συμφερόντων, της μετα-αλήθειας και των fake news, χάνονται οι λεπτές, διαχωριστικές γραμμές της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας. Και απομένει ένας πρόεδρος, ένα ακόμη σκάνδαλο και ένας ακήρυχτος πόλεμος…