Skip to main content

Η Αρχή Λιμένος καταλύτης πώλησης του ΟΛΠ

Από την έντυπη έκδοση 

Στο υπουργείο Ναυτιλίας είναι τώρα στραμμένη η προσοχή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς από την ταχύτητα κατάρτισης του σχεδίου νόμου για την Αρχή Λιμένος θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco.

Στην Αρχή Λιμένος θα μεταβιβαστούν όλες οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες που ασκεί σήμερα ο ΟΛΠ. Οπως τονίζουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση εάν δεν δημιουργηθεί η Αρχή λιμένος.

Στο μεταξύ στο θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στη χθεσινή κυριακάτικη «Αυγή».

Ο ίδιος τόνισε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και επεσήμανε ότι το τίμημα είναι πολύ καλό, ενώ παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι με τον προηγούμενο ρυθμό εσόδων «το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαζόταν πάνω από 300 χρόνια για να εισπράξει το ποσό που εισπράττει τώρα (τίμημα και επενδύσεις) για τα 40 χρόνια παραχώρησης».

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ακόμη ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αποτελεί την αφετηρία για μία στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα. Ο ίδιος εξήγησε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί τη χρήση του λιμανιού για 40 χρόνια και μετά η χρήση θα επιστρέψει σε αυτό, οπότε δεν πουλά το λιμάνι ή τις λιμενικές υποδομές.

Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι καταλαβαίνει πολύ όσους πολεμούν την πώληση του ΟΛΠ γιατί δεν θέλουν «η Ελλάδα να αποκτήσει δυνατότητες αύξησης της αυτονομίας της από τα σημερινά ασφυκτικά πλαίσια που έχει περιέλθει από την αποκοπή της από τις αγορές και την υπαγωγή της στα μνημόνια με τους δανειστές.

Αυτούς όμως που πολεμούν αυτή την προοπτική για να υπερασπιστούν μία ούτως η άλλως προβληματική κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματικά αδυνατώ να τους καταλάβω. Και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για συντρόφους και φίλους αγαπημένους».