Skip to main content

Έως 200 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο για τον Σκαραμαγκά

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Ποσό που κυμαίνεται από τα 150 εκατ. μέχρι και τα 200 εκατ. ευρώ φαίνεται να κερδίζει ο όμιλος Privinvest από το ελληνικό Δημόσιο, ως άμεσα καταβλητέο, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. Η απόφαση της Διαιτησίας που εξέτασε τις απαιτήσεις του λιβανέζικου ομίλου κατά της Ελλάδας για αθέτηση συμφωνιών σχετικών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έφτασε στα e-mail των δύο πλευρών αργά τη νύχτα της Τρίτης και τα νομικά επιτελεία την «ξεκοκαλίζουν» κυριολεκτικά, προκειμένου να έχουν το συντομότερο δυνατό μια πλήρη εικόνα. Πάντως το κείμενο έκτασης άνω των 500 σελίδων φαίνεται να δημιουργεί νέα ερωτηματικά, ίσως και περισσότερα από όσα λύνει.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, το ποσό αυτό (150-200 εκατ. ευρώ), παρά τη διαφορά των 50 εκατ. ευρώ, ίσως να είναι το μόνο σημείο που το ελληνικό δημόσιο και η Privinvest συμφωνούν. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν στη «Ν» ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να εφαρμοστεί το ελληνικό σχέδιο και να υπαχθεί το ναυπηγείο σε ειδικό καθεστώς και να σπάσει σε δύο κομμάτια (στρατιωτικό και εμπορικό) προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό με διεθνείς διαγωνισμούς. Σημειώνεται πάντως ότι για το στρατιωτικό τμήμα, εφόσον βγει σε πλειστηριασμό, οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα πρέπει να προέρχονται από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Άλλες πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας ανέφεραν πάντως ότι η απόφαση θεωρείται μοιρασμένη, αφού, όπως επισημαίνεται, το Δικαστήριο απέρριψε πολλές από τις αιτήσεις της πλευράς του επικεφαλής του λιβανέζικου ομίλου, Ισκαντάρ Σάφα.

Πληροφορίες όμως από κύκλους προσκείμενους στην Privinvest αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. και πλέον που αναμένουν από το ελληνικό Δημόσιο είναι μόλις το πρώτο βήμα. Συμπληρώνουν ότι βάσει της ίδιας απόφασης οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν το πρόγραμμα των υποβρυχίων με την κατασκευή ακόμα δύο, συνολικής υπολογιζόμενης αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, μείον την προκαταβολή που έχει ήδη καταβληθεί. Αν η υλοποίηση του σχεδίου δεν προχωρήσει, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δικαστήριο, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο, και άρα η κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην «έξωση» που σχεδιάζει να προβεί. Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν στη «Ν» ότι η συνέχιση του προγράμματος είναι θέμα διαπραγμάτευσης και θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει συμφωνία. Και ότι αν δεν υπάρξει ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ειδικού διαχειριστή.

Σημειώνεται ότι με βάση απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου τα ΕΝΑΕ οφείλουν περί τα 550 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, για παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η απόφαση αυτή δεν είχε εκτελεστεί διότι στην πορεία το ναυπηγείο χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το εμπορικό να πρέπει να βγει σε πλειστηριασμό και το στρατιωτικό να μην μπορεί να αναλαμβάνει έργα πλην του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας μέχρι το 2025. Επειδή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε στο 100%, το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να κάνει απαιτητά ως ανάκτηση τα 550 εκατ. ευρώ κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και να βάλει ειδικό διαχειριστή προκειμένου να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι είναι εφικτό να γίνει αυτό, διότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως μόνο την πέμπτη δεξαμενή (το εμπορικό δηλαδή τμήμα) μπορεί να κατάσχει η ελληνική πλευρά, αφού η ανάκτηση αφορά το εμπορικό κομμάτι.  

Κύκλοι προσκείμενοι στα ναυπηγεία επισήμαναν στη «Ν» ότι η απόφαση της Διαιτησίας αναφέρεται και στην απαγόρευση ανάληψης έργων για τα πολεμικά ναυτικά άλλων χωρών, από το στρατιωτικό τμήμα του ναυπηγείου.

Όπως σημειώνουν, η Διαιτησία αποδέχτηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλυσε το πρόβλημα στην Ε.Ε. και της καταλογίζει αμέλεια. Τονίζεται επίσης ότι η απόφαση προβλέπει πως δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα ποσά που καταλογίζονται από το δικαστήριο και τα πρόστιμα της Ε.Ε.

Τέλος, καταλογίζει στην Ελληνική Δημοκρατία ότι στις διαπραγματεύσεις που έγιναν για να αναλάβει την επιχείρηση η Privinvest, απέκρυψε ότι ο ΟΣΕ ετοίμαζε αγωγή κατά των ΕΝΑΕ για 330 εκατ. ευρώ.

Νέα ασφαλιστικά μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και στο δεύτερο claim που εξετάζει η διαιτησία, αυτό που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών κατά των ΕΝΑΕ. Ζητά για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη η εξέταση του claim να μην έχει το δικαίωμα το κράτος να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδιασμού της, να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκαραμαγκά. Η επιχείρηση είχε καταθέσει ανάλογο αίτημα και στην εξέταση του πρώτου claim και τo είχε κερδίσει. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο τόνιζαν στη «Ν» ότι οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση της Διαιτησίας για τα ασφαλιστικά μέτρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων διότι εκκρεμεί η προσφυγή της DG Comp στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για μη υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Τι απαντά ο όμιλος Privinvest

«Με τελεσίδικη απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας κρίθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ». Την επισήμανση αυτή κάνει σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση ο όμιλος Privinvest, του οποίου μέλος είναι η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στη μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα. Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελέσει όλα όσα διατάσσονται σε αυτή την απόφαση και να σεβαστεί επί τέλους τις συμβατικές του σχέσεις με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.».

Τέλος, σημειώνει ότι είναι προφανές πως θα συνεχιστούν οι «ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στη μεταγενέστερη διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε οψίμως το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος».