Skip to main content

Celestyal Cruises: Νέοι προορισμοί στην Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Διαχειρίσιμες χαρακτηρίζει τις απώλειες που προέκυψαν για την Celestyal Cruises, λόγω της μεγάλης κρίσης του Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι αν επικρατήσει σταθερότητα θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ελληνικής κρουαζιέρας.

«Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε μία ουσιαστικά μεγάλη ανατροπή. Υπήρχε ένα πολύ σοφό ρητό που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ελληνες και το έλεγαν “ες το εναντίον μεταβολή”.

Μία χρονιά που έδειχνε εξαιρετικά θετική βάσει και του ρυθμού κρατήσεων τον χειμώνα, οι τελευταίες εξελίξεις αναμφισβήτητα δημιούργησαν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας για το πώς τελικά θα καταλήξει. Είναι γεγονός ότι παρατηρήθηκε ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων και υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων. Οι απώλειες που προέκυψαν όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι διαχειρίσιμες και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση οι κρατήσεις και οι πληρότητες θα επανακάμψουν και θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος», επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο κ. Ανασταδιάδης.

Μέχρι στιγμής, η Celestyal Cruises προχωρά με σταθερά βήματα και θετική προοπτική, και ούσα η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας η οποία κάνει home porting στην Ελλάδα, φέτος θα πραγματοποιήσει 841 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια από τις 627 πέρυσι.

«Συνεχίζουμε τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στους νέους προορισμούς, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στην τοπική όσο και εθνική οικονομία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν επικρατήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα θα συνεχιστεί και η ανοδική πορεία της ελληνικής κρουαζιέρας που εκπροσωπούμε, καθώς πέρυσι σημειώσαμε αύξηση 30% στους επιβάτες, ενώ προχωρήσαμε και σε εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης, επισκευών και αναβαθμίσεων των πλοίων μας ύψους 18 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ελληνικά συνεργεία και εταιρείες», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Αναδεικνύει το γεγονός ότι η Celestyal έχει αναλάβει ήδη από το 2014 την πρωτοβουλία να εντάξει στα προγράμματά της ελληνικά μικρά νησιά, μέσω των προγραμμάτων κρουαζιέρας «Ειδυλλιακό Αιγαίο», τα οποία μπορεί να τα προσεγγίσει χωρίς να διαταράσσεται η ηρεμία του φυσικού πε-ριβάλλοντος αλλά και η τοπική πολιτιστική ιδιαιτερότητα. «Και αυτό γιατί έχουμε το ασύγκριτο πλεονέκτημα του μεσαίου μεγέθους των πλοίων που μας εξασφαλίζει πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα μικρά νησιά.

Επιπλέον η χωρητικότητα των πλοίων της εταιρείας μας που είναι κατά μέσο όρο 1.200 άτομα μαζί με το πλήρωμα είναι η πλέον κατάλληλη, ώστε τα μικρά νησιά που δεν ξεπερνούν τις 2.000 κατοίκους το καλοκαίρι να μπορούν να ανταποκριθούν και να τους εξυπηρετήσουν» επισημαίνει, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα προϊόν που διαφοροποιεί την εταιρεία από τα μεγαθήρια της παγκόσμιας κρουαζιέρας.

Επίσης φέτος η Celestyal Cruises ενέταξε στα προγράμματά της την Αδριατική και το Ιόνιο με τρία νέα δρομολόγια, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα επιβίβασης από την Τουρκία με απλουστευμένη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου για επιβάτες εκτός Σένγκεν, διευκολύνοντας έτσι αυτούς που μέχρι πρότινος δυσκολεύονταν να επισκεφτούν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών.

Παράλληλα, είναι και η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο που δίνει για τρίτη χρονιά το «παρών» στην Κούβα με την Cuba Cruises. Ειδικά φέτος υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιβατών αλλά και ενθουσιώδης υποδοχή από την αγορά της Αμερικής και του Καναδά.

«Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία η ελληνική κρουαζιέρα θα κλείσει θετικά» σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει: «Για τη Celestyal Cruises, όμως, μια επιτυχημένη τουριστική περίοδος δεν μεταφράζεται μόνο σε αύξηση του επιβατικού κοινού, αλλά κυρίως στην πολυδιάστατη ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Και πρέπει να τονίσω ότι μέσα από την κρουαζιέρα που εκπροσωπούμε στηρίζεται σημαντικά τόσο η ναυτιλία όσο και η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή χαρακτηριστικά απασχολεί 260 Ελληνες ναυτικούς που ουσιαστικά αντιστοιχούν σε εργατικό δυναμικό 52 φορτηγών πλοίων, ενώ αποφέρει περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω των συνεργασιών για την παροχή ελληνικών προϊόντων, καθώς προάγουμε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία σε επιβάτες από όλο τον κόσμο».

Σταθερότητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κυριάκος Αναστασιάδης επισημαίνει μεταξύ άλλων στη «Ν»: «Οπως κάθε επιχειρηματική επένδυση που υπάγεται σε συνθήκες σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, έτσι και η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερό οικονομικό και νομοθετικό πλαίσιο, νομική βεβαιότητα, ασφάλεια επενδύσεων, αλλά και πολιτική σταθερότητα. Εμείς στη Celestyal Cruises συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα μας και να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης».