Skip to main content

Στον στόλο του Λιμενικού τα 4 τελευταία υπερσύγχρονα περιπολικά που πρόσφερε της ΕΕΕ

«Εχουμε αλλάξει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ουσία του Λιμενικού Σώματος. Μιλάμε για έναν οργανισμό σύχρονο, ικανό και αποτελεσματικό, με νέα επιχειρησιακά μέσα και συστήματα» τόνισε το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής των τελευταίων τεσσάρων από τα δέκα εξελιγμένα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη προς το Λιμενικό Σώμα από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ – την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το Λιμενικό που έχει αυξήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την οργανική του δύναμη, πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, καθώς όπως είπε, αντιδρά ταχύτερα σε περιστατικά, με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Τόνισε ότι η προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση του λιμενικού με νέα μέσα, θα συνεχιστεί, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρόσθεσε ότι είχαμε μείωση 85% στις μεταναστευτικές ροές το 2020 σε σχέση με το 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα νέα σκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμενικού και εξήρε για μία ακόμη φορά την διαχρονική προσφορά της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Λιμενικό Σώμα και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και γενικότερα στην πατρίδα μας.

«Ανταποκριθήκατε άμεσα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος. Θέλω να εξάρω για μία ακόμη φορά τη διαχρονική προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Λιμενικό Σώμα, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και γενικότερα στην πατρίδα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρο Βενιάμη, για τη στήριξή του σε όλη αυτή την προσπάθεια της δωρεάς και βέβαια να ευχαριστήσω ξεχωριστά την κ. Μελίνα Τραυλού, τους αδελφούς Αγγελόπουλους, το ίδρυμα καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τον κύριο Κουμάνταρο, για την πολύ ουσιαστική τους συνεισφορά, γιατί η συμβολή τους είναι καθοριστική στη φύλαξη και προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του κ. πρωθυπουργού πριν 1,5 περίπου χρόνο, για ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος, με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και την διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στον χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και να προσφέρει στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που το επανδρώνει, τα πιο κατάλληλα και σύγχρονα επιχειρησιακά εφόδια για την τέλεση του απαιτητικού έργου τους».

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά όλους τους δωρητές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την πολύτιμη αρωγή και τη στήριξη που προσφέρουν στο Λιμενικό Σώμα, τόνισε ότι:

«Τα νέα σκάφη επιχειρούν σε όλο το εύρος της επικράτειας των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, από την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, την Ικαρία, την Κω και τη Σάμο – στη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, τη Χίο, το ‘Αγιο Όρος και την Αλεξανδρούπολη και εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αναγκών του Σώματος, έχοντας αυξήσει σημαντικά την επιχειρησιακή ισχύ, και ήδη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, με κορωνίδα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2020 σε ποσοστό 85% σε σχέση με το 2019. Κι αυτή η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται».

Τα δέκα σκάφη είναι τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της εταιρείας RAFNAR, ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής.

Το ολικό μήκος τους ανέρχεται στα 11,55 μέτρα, τα πέντε πρώτα, φέρουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ιπποδύναμης 900 ίππων, ενώ τα υπόλοιπα πέντε, τρεις εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ιπποδύναμης 900 ίππων, με δυνατότητα επίτευξης μεγάλων ταχυτήτων.

Έχουν μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα προσαρμογής βαρέως οπλισμού, φέρουν κλειστό χώρο διακυβέρνησης με αντιβαλλιστική προστασία και συστήματα επικοινωνιών – επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ η σχεδίασή τους, επιτρέπει την πλεύση κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τα δέκα σκάφη θα επιχειρούν σε Ικαρία, Αλεξανδρούπολη, Καστελόριζο, Λήμνο, ‘Αγιον Όρος, Χίο, Μυτιλήνη, Κάλυμνο, Κω και Σάμο.