Από την έντυπη έκδοση
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε η Κινέζα πρέσβης στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ, στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τη συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των δύο κρατών.
Πιο συγκεκριμένα, στο πάνελ που συντόνιζε ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Ξηραδάκης, η κ. Τσανγκ σημείωσε ότι στην Κίνα προετοιμάζονται για μεγάλες επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, όπως ανέφερε: «Θα γίνουν επενδύσεις και αυτό που ζητάμε είναι αντικειμενική αντιμετώπιση των Κινέζων επενδυτών και των κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να παρεμβαίνουν άλλοι παράγοντες». Η πρέσβης αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας για την Ελλάδα. Στάθηκε στο λιμάνι του Πειραιά που ανέβηκε στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των σημαντικότερων παγκοσμίως λιμανιών, ενώ ανακοίνωσε ότι άνοιξε η κινεζική αγορά για εισαγωγή από την Ελλάδα του προϊόντος σαφράν – ο γνωστός κρόκος Κοζάνης.
Μεγάλο ενδιαφέρον
«Για την κυβέρνηση της Κίνας αλλά και για τους Κινέζους επενδυτές υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Τώρα υπάρχει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις. Η κυβέρνηση της Κίνας ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία είναι μέρος του “one belt one zone” του “δρόμου του μεταξιού”» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπάρχει η Asia Development Bank, το Silk Road Fund καθώς και άλλα επενδυτικά σχήματα που θα στηρίξουν τις επενδύσεις. Η Bank of China είναι ήδη στην Ελλάδα. Η πανδημία δεν επέτρεψε το άνοιγμα των γραφείων της στην Ελλάδα. Δεν είναι εδώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και για τις ελληνικές. Υπάρχουν τράπεζες που θα δραστηριοποιηθούν χωρίς να έχουν γραφεία στην Ελλάδα, όπως η China Development Bank».
Όσον αφορά τον τουρισμό, υπογράμμισε: «Προμοτάρουμε τον τουρισμό προς την Ελλάδα. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι όνειρο ζωής για τους Κινέζους. Ήδη η Air China έχει απευθείας πτήση από το Πεκίνο προς την Αθήνα, ενώ θα προστεθούν και άλλες απευθείας πτήσεις προς άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά. Μόλις τελειώσει η πανδημία». Καταλήγοντας τόνισε: «Πρέπει να δημιουργούμε τις ευκαιρίες, όχι να περιμένουμε να πέσουν στα χέρια μας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε αυτή τη νέα εποχή που ξημέρωσε μπορεί να ανοίξει πολλές προοπτικές. Θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα που αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, τις νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, τις πλατφόρμες, επικοινωνίες και τουρισμό. Το σημαντικό είναι να βρούμε και τους τομείς για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Πρέπει να καταλήξουμε σε επενδύσεις που ενδιαφέρουν και τα δύο κράτη».