Skip to main content

Σε ρότα υψηλής κερδοφορίας η Tsakos Energy Navigation

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Σε ρότα υψηλής κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα πλεύσει το 2015 η Tsakos Energy Navigation (TEN), η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή του Ομίλου Τσάκου, που διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου πολύ καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές και παράλληλα δηλώνει έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο της.

Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο οίκος Stifel βελτίωσε περαιτέρω τις προβλέψεις του για τα κέρδη της ΤΕΝ το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τον Benjamin Nolan, τα κέρδη της ΤΕΝ το 2015 ανά μετοχή θα φθάσουν το 1,65 δολ. από 1,47 δολ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2016 θα κυμανθούν στο 1,13 δολάριο από 1,09 δολάριο που ήταν η παλαιότερη εκτίμηση.

O αναλυτής της Stifel εκτιμά ότι και το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι πολύ καλό για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού, σε αντίθεση με την παράδοση που θέλει λόγω εποχικότητας η αγορά το δεύτερο τρίμηνο να είναι πιο ασθενής από ό,τι το πρώτο. Επιπλέον εκτιμά ότι τα λειτουργικά έξοδα της ΤΕΝ θα εξακολουθήσουν να μειώνονται λόγω υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Γενικότερα οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς αργού αλλά και προϊόντων θα παραμείνουν ικανοποιητικοί, τόσο το 2015 όσο και το 2016, ενώ ειδικά για τα product tankers θετικό αναμένεται και το 2017.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ Νίκος Τσάκος δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορές πλοίων, χωρίς όμως να κατονομάσει κάποιους στόχους.

Ο κ. Τσάκος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία είναι καλύτερα από αυτά του δεύτερου τριμήνου του 2008, που ήταν τα καλύτερα στην ιστορία της αγοράς και σημειώθηκαν λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Επισημαίνεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ΤΕΝ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 37,3 εκατ. δολ. έναντι 14,6 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν και κέρδη ανά μετοχή 0,42 δολάριο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 0,38 δολάριο ανά μετοχή. Τα έσοδα της ΤΕΝ ανήλθαν στα 148,86 εκατ. δολ. έναντι 130,28 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 45,69 εκατ. δολ. έναντι μόλις 24,49 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 37,2 εκατ. δολ., έναντι 14,56 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας άνοδο 156%.

Η ΤΕΝ διαχειρίστηκε 50 πλοία (κατά μέσο όρο) το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι 48 πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς προσέθεσε στον στόλο της δύο νέες αγορές τα suezmax crude carriers, Euro και Eurovision, τα οποία παρέλαβε στο μέσο του 2014. Η αξιοποίηση του στόλου έφθασε το 99,3%, ενώ το μέσο ημερήσιο καθαρό έσοδο ανά πλοίο ήταν 25.691 δολάρια έναντι 21.569 δολάρια ένα χρόνο πριν, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 18,6%.

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου πίεσαν περαιτέρω το λειτουργικό κόστος του πλοίου που μειώθηκε στα 7.995 δολάρια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι 8.414 δολάρια την ημέρα το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η αγορά παραμένει ισχυρή λόγω της διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου, την αύξηση της ζήτησης αλλά και την ανεπάρκεια χωρητικότητας, όπως εκτιμά η ΤΕΝ. Η εταιρεία με 23 δεξαμενόπλοια στη spot αγορά και άλλα 10 με συμβόλαια ναύλωσης που προβλέπουν συμμετοχή του πλοιοκτήτη στα κέρδη, εκτιμά ότι θα επωφεληθεί πλήρως από την ανοδική αγορά.

Παράλληλα διακρίνει ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης του στόλου της, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να απαλλαγεί από τα δεξαμενόπλοια πρώτης γενιάς με ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά το μέσο όρο ηλικίας του στόλου.