Από την έντυπη έκδοση
Επανιδρύει τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), ενώ δημιουργεί τη Δημόσια Αρχή Λιμένων όπως επίσης και το Περιφερειακό Γραφείο ΔΑΛ Πειραιά (ΔΑΛ-Π), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας με σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Πέμπτη.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο υπουργός με τη δημιουργία των τριών αυτών οργανισμών και το υπουργείο Ναυτιλίας δημιουργεί «ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεσμικού ελέγχου της παροχής λιμενικών υπηρεσιών, με στόχο τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος». Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις».
Mε το σχέδιο νόμου ο κ. Δρίτσας επανιδρύει τη ΡΑΛ ως Ανεξάρτητη Αρχή, αν και στην αιτιολογική έκθεση εγκαλεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι προχώρησαν στην ίδρυση της ΡΑΛ, η οποία «αφενός δεν υπακούει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφετέρου σε κάθε περίπτωση οι αρμοδιότητές της και η επιχειρησιακή της ικανότητα δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ουσιαστική άσκηση δημόσιας εξουσίας». Πάντως, όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου υλοποιείται η δέσμευση του Ν. 4336/2015 για τη μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) σε Ανεξάρτητη Αρχή με ουσιαστικές και αποτελεσματικές αρμοδιότητες εποπτείας των εμπορικών μεθόδων και πρακτικών των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών.
Επίσης ιδρύεται η ΔΑΛ ως δημόσιος φορέας με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, στον οποίο ανατίθεται η άσκηση των διοικητικής φύσης εξουσιών/αρμοδιοτήτων, που αφαιρούνται από τους Οργανισμούς Λιμένα λόγω της ιδιωτικοποίησης. Επίσης διευκρινίζεται ότι η ΔΑΛ σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
Ειδικά για τον Πειραιά, το λιμάνι του οποίου ανήκει πλέον στην Cosco, με το άρθρο 24 συστήνεται το Περιφερειακό Γραφείο ΔΑΛ Πειραιά, ενώ το ίδιο άρθρο προβλέπει και τη σύσταση και άλλων τέτοιων Περιφερειακών Γραφείων με απόφαση του YEN. Παράλληλα με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο YEN και σε φορείς του δημόσιου τομέα με αντικείμενο την κάλυψη των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών.
Ακόμη με άλλες διατάξεις επέρχεται ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου εισαγωγής στις Σχολές ΛΣ- ΕΛΑΚΤ. Ειδικότερα, με το άρθρο 43 καθιερώνεται η εισαγωγή στις ανωτέρω Σχολές με πανελλήνιες εξετάσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Με το άρθρο 44 καθίσταται ισότιμο με πτυχίο ΑΤΕΙ, το δίπλωμα Α,Β,Γ, τάξης των αποφοίτων από Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και πρωτύτερα ΑΔΣΕΝ.
Τέλος, με το άρθρο 48 ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τις συμβάσεις ναύλωσης πλωτών μέσων, ενώ με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα του Λιμενικού Σώματος.