Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Τρεις μήνες έχουν παρέλθει από τις 21 Ιανουαρίου, όταν η κοινοπραξία Inter – M Traders και Sogem Holdings είχε καταθέσει μη δεσμευτική πρόταση στην KPMG για να αναλάβει τα «ηνία» του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, αυτό της Ελευσίνας, μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα. Από τότε τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και οι πιστωτές των ναυπηγείων αναμένουν την κοινοπραξία να επιστρέψει προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική πρόταση, με τους Κύπριους όμως να παίρνουν τη μια παράταση μετά την άλλη.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καταβολή της μισθοδοσίας, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού, για έργα που κάνουν στην Ελευσίνα, οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 100 εργαζόμενους στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί δεσμευτική πρόταση.
Μετά το Πάσχα
Στο ερώτημα που έθεσαν τι θα συμβεί αν δεν κατατεθεί και τώρα δεσμευτική πρόταση από τους ενδιαφερόμενους, οι απαντήσεις που έλαβαν διέφεραν. Από τη μία άκουσαν την άποψη ότι αυτή είναι η μοναδική λύση, η οποία και θα προχωρήσει. Από την άλλη τους επισημάνθηκε, τόσο από κυβερνητικούς όσο και από τραπεζικούς κύκλους, ότι αν τελικά ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια, τότε θα προχωρήσουν σε άλλες λύσεις.
Στο ερώτημα αν το ύψος της πρότασης των 90 εκατ. ευρώ καλύπτει τις απαιτήσεις του Δημοσίου, αλλά και των άλλων πιστωτών, δεν έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση (αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι χρειάζονται 120 εκατ. ευρώ), ενώ τους επισημάνθηκε ότι θα πρέπει και από την πλευρά της η κοινοπραξία να καταθέσει από μεγάλη τράπεζα proof of funds για το ύψος της επένδυσης (κεφάλαιο εξαγοράς και επενδύσεων), προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χειρίζεται σε πολιτικό επίπεδο το θέμα των ναυπηγείων, είχε αναφέρει ότι η Inter M – Traders, που εδρεύει στην Κύπρο, εκπροσωπεί αμερικανικά κεφάλαια, καθώς και ότι έχει ελεγχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των υποψήφιων επενδυτών.
Το σχέδιο βιωσιμότητας
Επισημαίνεται ότι το ναυπηγείο βρίσκεται στη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία προβλέπει ότι σε συμφωνία των μετόχων, των πιστωτών και του υποψήφιου επενδυτή θα κατατεθεί πρόταση-σχέδιο (που περιλαμβάνει «κούρεμα» χρέους και νέες επενδύσεις) στο Πρωτοδικείο, το οποίο εάν κρίνει βιώσιμη την πρόταση θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση των μετοχών. Τη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή έχει αναλάβει η KPMG.
Εφόσον τελικά κατατεθεί δεσμευτική προσφορά και συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, υπουργείο Άμυνας, πιστώτρια τράπεζα και άλλοι), και αφού έχει αποδεχθεί τη διαδικασία και ο σημερινός μέτοχος των ναυπηγείων Νίκος Ταβουλάρης, θα κατατεθεί πρόταση στο Πρωτοδικείο προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρείας και να αναλάβει τα ηνία ο νέος επενδυτής.
Σημειώνεται επίσης ότι στη μη δεσμευτική πρόταση της 21ης Ιανουαρίου η κοινοπραξία αναφέρει ότι θα προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ στο ναυπηγείο, ζητώντας -μεταξύ άλλων- η επιχείρηση να είναι πλήρως καθαρή από βάρη και υποθήκες, εξασφαλίσεις για σειρά ναυπηγήσεων και επισκευών πολεμικών πλοίων, καθώς και πρόγραμμα εθελουσίας με βάση τις ανάγκες του αγοραστή.