Skip to main content

Ναυτιλία: Νέα σχέδια δράσης και πυρασφάλειας στη μεταφορά αυτοκινήτων

SHUTTERSTOCK

Ποιες κατευθύνσεις δίνει το Φόρουμ Ασφάλειας Μεταφορέων Οχημάτων

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία μεταφοράς οχημάτων παρουσιάστηκαν νέες αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στόχος των οδηγιών αυτών, που εκπονήθηκαν από το Φόρουμ Ασφάλειας Μεταφορέων Οχημάτων (Vehicle Carrier Safety Forum), είναι να εξοπλιστούν οι φορείς εκμετάλλευσης και τα πληρώματα των πλοίων με λύσεις για τον έγκαιρο έλεγχο και την αποτροπή της εξάπλωσης πυρκαγιών σε PCC, PCTC, RoRo και Ro-Pax, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, το πλοίο, το φορτίο και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το VCSF αναγνωρίζει ότι η αντιμετώπιση πυρκαγιών οχημάτων είναι επικίνδυνη και δύσκολη και ότι ο μοναδικός στόχος των οδηγιών αυτών είναι να βοηθηθούν οι χειριστές και τα πληρώματα των πλοίων να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του κλάδου με επίκεντρο την ασφάλεια.

Μοιραζόμαστε όλοι τον κοινό στόχο να καταστήσουμε τη ζωή στη θάλασσα ασφαλέστερη και αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φορείς εκμετάλλευσης, ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους οδηγίες ως μέρος του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειάς τους», δήλωσε ο Geir Jorgensen, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής πλοίων του διεθνούς φόρουμ των P&I Clubs.

Οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές στα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων έχουν αναγνωριστεί επίσης από την υποεπιτροπή συστημάτων και εξοπλισμού πλοίων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), που τον Φεβρουάριο του 2025 δρομολόγησε σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των μέτρων πυρασφάλειας.

Τα βασικά σημεία

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν καθορίζουν λεπτομερείς διαδικασίες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές στον σχεδιασμό και στον εξοπλισμό.

Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τη χρήση αναδυόμενων τεχνικών λύσεων, αναγνωρίζοντας ότι η αντίδραση περιορίζεται από τον σχεδιασμό του πλοίου, τα τρέχοντα καθεστώτα εκπαίδευσης του πληρώματος και τον διαθέσιμο εξοπλισμό επί του πλοίου.

Η έμφαση δίνεται στην έγκαιρη καταστολή των πυρκαγιών με τη χρήση σταθερών συστημάτων πυρόσβεσης. Είτε οι πυρκαγιές προέρχονται από μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ηλεκτρικά οχήματα είτε όχι, οι πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο που περιλαμβάνουν θερμική διαφυγή είναι δυσκολότερο να κατασβεστούν από μια πυρκαγιά σε κινητήρα εσωτερικής καύσης, αν και η τελευταία μπορεί επίσης να είναι προβληματική όταν εκδηλωθεί.

Τονίζεται ότι και οι δύο τύποι πυρκαγιάς φτάνουν συνήθως στον μέγιστο ρυθμό έκλυσης θερμότητας σε έξι έως δέκα λεπτά από την έναρξή της και εάν η αρχική αντίδραση δεν θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο εντός 10-15 λεπτών από τον πρώτο συναγερμό, τότε συνιστάται η χρήση σταθερών συστημάτων πυρόσβεσης.

Η Wallenius Wilhelmsen, ο μεγαλύτερος διαχειριστής στον κόσμο μεταφορέων αμιγώς αυτοκινήτων και φορτηγών, έχει υποστηρίξει ότι η μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιονδήποτε άλλο τύπο οχήματος.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία έχει εισαγάγει περιορισμούς στη φόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών οχημάτων στα πλοία της σε ποσοστό 30% κατ’ ανώτατο όριο.

Η χαμηλότερη κατάσταση φόρτισης θα πρέπει να σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περιέλθει μια μπαταρία σε θερμική απόδραση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Προηγουμένως, οι μπαταρίες αυτές φορτίζονταν συνήθως σε ποσοστό έως και 70%.

Στις κατευθυντήριες γραμμές σημειώνεται επίσης ότι η πολιτική των εταιρειών εκμετάλλευσης πλοίων για την έγκαιρη και ορθή χρήση του συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιάς FFS (Fire Fighting System) θα πρέπει να εφαρμόζεται, να κοινοποιείται στο προσωπικό του σκάφους και να υποστηρίζεται με σαφήνεια, εκπαίδευση και ασκήσεις.

Συνιστάται τα σενάρια ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης ανάπτυξης του FFS, να είναι ρεαλιστικά και να εκτελούνται σε συχνά διαστήματα.

Το Φόρουμ

Το Φόρουμ Ασφάλειας Μεταφορέων Οχημάτων είναι μια κοινοπραξία φορέων εκμετάλλευσης πλοίων, ασφαλιστών και άλλων εμπειρογνωμόνων του κλάδου, ο ρόλος της οποίας είναι η προώθηση της ασφάλειας στα πλοία που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά οχημάτων.

Η καθοδήγηση υποστηρίζεται από τους φορείς του κλάδου, τον Διεθνή Όμιλο P&I Clubs, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και το TT Club.

Οι πυρκαγιές σε λιμένες

Σχετικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στο πλοίο σε λιμένα, αυτό απαιτεί τροποποιημένη αντιμετώπιση και θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλληλο σχέδιο, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες στα λιμάνια.

Επίσης, οι ιδιότητες πυραντίστασης των καταστρωμάτων και των διαφραγμάτων και τα σημεία λειτουργίας της ράμπας/πόρτας, συμπεριλαμβανομένων των μέσων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα σχέδια αυτά.

Μάλιστα, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το σχέδιο στοιβασίας είναι πάντα ενημερωμένο και περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες.

Ακόμη, στο σχέδιο σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν εκ νέου πυρκαγιές που έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Τέλος, οι φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων θα πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές και διαδικασίες για να παρακολουθούν το ενδεχόμενο αυτό.