Skip to main content

Ναυτιλία: Κερδισμένοι και χαμένοι από τους δασμούς

Ανακατεύθυνση φορτίων, ενίσχυση του ρόλου άλλων προμηθευτών καθώς και διαφορετικών χωρών

Στο προσκήνιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας παραμένουν οι γεωοικονομικές αναταράξεις και η σινο-αμερικανική ένταση, αφήνοντας -σύμφωνα με αναλυτές- μια μεγάλη σκιά στο ευρύτερο περιβάλλον των θαλάσσιων μεταφορών.

Παρά το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έφερε ράλι ανακούφισης στις διεθνείς αγορές, ήδη άρχισαν να γίνονται ορατές σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο, όπως η ανακατεύθυνση φορτίων, η ενίσχυση του ρόλου άλλων προμηθευτών, καθώς και η σταδιακή μεταβολή του παραδοσιακού trade.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Intermodal, οι αμοιβαίοι δασμοί, που φθάνουν έως και 145% στις εισαγωγές, έπληξαν καίρια τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα.

«Μόνο το 2024, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 10,7 εκατ. τόνους μεταλλουργικού άνθρακα προς την Κίνα, καταγράφοντας αύξηση 81% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και καλύπτοντας περίπου το 9% των κινεζικών εισαγωγών. Ωστόσο, οι νέοι δασμοί ανάγκασαν τους Αμερικανούς εξαγωγείς να στραφούν σε εναλλακτικές αγορές, με την Ινδία να αναδεικνύεται ως ένας βασικός προορισμός», ανέφερε το report.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε μια σειρά άλλων χωρών, με τη Μογγολία να «αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κερδισμένη της νέας γεωπολιτικής ισορροπίας, εξάγοντας 56,8 εκατ. τόνους στην Κίνα το 2024 και καλύπτοντας το 46% των συνολικών εισαγωγών της». Μάλιστα, η ασιατική χώρα προχωρά σε σειρά επενδύσεων στις σιδηροδρομικές υποδομές, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση των ροών προς την κινεζική ενδοχώρα.

Παράλληλα, το κενό των ΗΠΑ επιδιώκουν να καλύψουν Ρωσία και Αυστραλία. Ενδεικτικά, η Μόσχα, έχοντας ως πλεονέκτημα τη γεωγραφική εγγύτητα και τις ελκυστικές τιμές λόγω κυρώσεων, έχει ήδη εξαγάγει 30,5 εκατ. τόνους το 2024, ενώ η Αυστραλία -που επανήλθε στην αγορά μετά την άρση των ανεπίσημων απαγορεύσεων- ξεπέρασε τους 10,4 εκατ. τόνους, καταγράφοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 270%.

Σε ό,τι αφορά την Ινδία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αναδεικνύεται σε βασικό αποδέκτη των αμερικανικών φορτίων, λόγω της ραγδαίας αύξησης της χαλυβουργικής παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες εταιρείες, όπως η Tata Steel, η JSW Steel και η AMNS, επεκτείνουν τη δυναμική της παραγωγής τους, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για μεταλλουργικό άνθρακα. «Εκτιμάται ότι έως το 2027 θα προστεθούν 20 εκατ. τόνοι στην ετήσια παραγωγή», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η νέα διαμόρφωση του χάρτη του εμπορίου μεταλλουργικού άνθρακα φέρνει και προκλήσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς η μετατόπιση φορτίων από τις ΗΠΑ προς εγγύτερες αγορές, όπως η Ινδία, και η αυξημένη χρήση χερσαίων διαδρομών από τη Μογγολία συνεπάγονται μικρότερες αποστάσεις και λιγότερα τονο-χιλιόμετρα για τα bulk carriers.

«Αν και η συνολική εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί οριακά (+0,8% το 2025), η μείωση των μεταφερόμενων ναυτικών μιλίων αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη ζήτηση χωρητικότητας», προσθέτει η Intermodal.

LNG carriers & containerships

Το ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας επηρεάζει και την αγορά LNG, η οποία -σύμφωνα με την Drewry- αντιμετωπίζει κι αυτή αλλαγές στα εμπορικά μοτίβα.

Όπως τονίζεται σε σχετική έκθεση, ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας φαίνεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη ναυτιλία LNG (τουλάχιστον το 2025), οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, πλήττοντας μακροπρόθεσμα τον τομέα, με το μελλοντικό εμπόριο, τις τιμές αποστολής και τις προγραμματισμένες ικανότητες μεταφοράς να φέρουν το κύριο βάρος.

«Η χαμηλότερη ζήτηση τονο-μιλίων θα επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη κάμψη των ναύλων μεταφοράς LNG, επιδεινώνοντας τις συνθήκες υπερπροσφοράς και βάζοντας σε κίνδυνο την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών προς το 2027-28», σημειώνει η Drewry.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι αν και η Κίνα συνεχίζει να απέχει από το αμερικανικό LNG, τα εμπορικά πρότυπα θα αλλάξουν, ειδικά όταν η ζήτηση της χώρας ανακάμψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξάρτηση της Κίνας από άλλους προορισμούς, όπως το Κατάρ, τη Ρωσία και την Αυστραλία, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Μάλιστα, εάν η Κίνα πρέπει να αντικαταστήσει το αμερικανικό LNG με το Κατάρ, την Αυστραλία και τη Ρωσία, θα οδηγήσει σε απώλεια τονο-χιλιομέτρων.

Όσον αφορά τα containerships, η αξιολόγηση της Drewry Supply Chain Advisors υπογραμμίζει ότι οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν με πτώση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος Παγκόσμιος Δείκτης Εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 2.192 δολάρια ανά κοντέινερ 40 ποδιών.

Όπως τονίζει ο οίκος Drewry, οι ναύλοι θα συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση τις επόμενες ημέρες λόγω της μειωμένης χωρητικότητας και της αβεβαιότητας που απορρέει ευρύτερα από τους δασμούς.