To LNG θα παραμείνει το πιο αποδοτικό καύσιμο για τα πλοία μέχρι το 2035, λόγω του χαμηλότερου προφίλ εκπομπών σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, της υφιστάμενης υποδομής και της ευθυγράμμισης με τους στόχους του ΙΜΟ.
H μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών και οι τεχνολογικές εξελίξεις στα εναλλακτικά καύσιμα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αμφισβητούν το πλεονέκτημα κόστους του LNG μετά το 2035.
Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Rystad Energy, τόσο ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) όσο και οι πράσινοι κανονισμοί της Ε.Ε. θα δουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο να παραμένει φθηνό καύσιμο μέχρι το 2035.
Η συμβουλευτική εταιρεία στάθμισε το κόστος της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, του μαζούτ πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και της ηλεκτρονικής αμμωνίας.
«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το LNG διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ως προς το κόστος υπό διάφορα ρυθμιστικά πλαίσια στο παρόν, έως το 2035», έγραψαν ο ανώτερος αναλυτής δεδομένων της Rystad Junlin Yu και ο αντιπρόεδρος της έρευνας για την εφοδιαστική αλυσίδα Jo Friedmann.
Είπαν ότι το κόστος παραγωγής της ηλεκτρονικής αμμωνίας δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και μετά την εξέταση των ρυθμιστικών κυρώσεων και των κινήτρων παραγωγής.
Το χάσμα των τιμών μπορεί να μειωθεί μόνο με την πώληση πλεοναζουσών μονάδων συμμόρφωσης σε ομαδοποίηση και με ανταμοιβές για καύσιμα μηδενικού και σχεδόν μηδενικού άνθρακα (ZNZ), μόλις αυτά καθοριστούν από τον ΙΜΟ.
Χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο αναλυτικό πλαίσιο, η Rystad Energy επέκτεινε την εξέτασή της στο κόστος που σχετίζεται με τη χρήση ΥΦΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΜΟ, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε κινητήρες αργής ταχύτητας με ντίζελ και ΥΦΑ.
Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει επίσης μια σύγκριση του κόστους μεταξύ καυσίμου LNG και VLSFO, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. (FuelEU Maritime και EU ETS), αλλά και το κόστος της ηλεκτρονικής αμμωνίας.
Όπως προαναφέρθηκε, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το ΥΦΑ διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ως προς το κόστος, έως το 2035.
Ειδικότερα, το VLSFO αποδεικνύεται πιο οικονομικό υπό τους κανονισμούς του ΙΜΟ σε σύγκριση με εκείνους της Ε.Ε., λόγω των σημαντικών κυρώσεων που επιβάλλει η τελευταία.
Στο μεταξύ, παρόλο που το ΥΦΑ συμμορφώνεται με τους ναυτιλιακούς στόχους της FuelEU μέχρι το 2039 όταν χρησιμοποιείται σε κινητήρες αργής ταχύτητας με ντίζελ και ΥΦΑ και υπόκειται μόνο στον φόρο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ΣΕΔΕ της Ε.Ε., το συνολικό κόστος βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι βάσει του πλαισίου τιμολόγησης του ΙΜΟ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το LNG παραμένει η πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή καυσίμου και στα δύο κανονιστικά πλαίσια έως το 2035.
Πιο φιλόδοξοι στόχοι
Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου ο ΙΜΟ ολοκλήρωσε την 83η σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 83), σηματοδοτώντας σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες απαλλαγής των θαλάσσιων μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ένα κομβικό αποτέλεσμα της εν λόγω συνόδου ήταν η έγκριση του πλαισίου του ΙΜΟ για το net-zero, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ορισμένα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και αρκετών πετρελαιοπαραγωγών κρατών.
Η έρευνα της Rystad Energy υπογραμμίζει ότι οι άμεσοι στόχοι συμμόρφωσης του ΙΜΟ είναι σημαντικά πιο φιλόδοξοι σε σύγκριση με εκείνους που θέτει η FuelEU Maritime.
Στη σύνοδο εγκρίθηκαν οι νέες απαιτήσεις σχετικά με την ένταση των καυσίμων για τα αέρια του θερμοκηπίου (GHG), σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό τιμολόγησης και ανταμοιβής, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2028.
Άλλες σημαντικές αποφάσεις περιλαμβάνουν την έγκριση κανονισμών για τον χαρακτηρισμό του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού ως περιοχής ελέγχου εκπομπών (ECA).
Ο ΙΜΟ δεν έχει ακόμη καθορίσει στόχους μείωσης της έντασης του άνθρακα μετά το 2035, εκτός από έναν βασικό στόχο 65% έως το 2040.
Οι αναλυτές διχάζονται σχετικά με το πώς οι κανόνες του ΙΜΟ θα επηρεάσουν τις παραγγελίες νέων πλοίων που κινούνται με LNG, καθώς αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούν βιολογικό ή ηλεκτρονικό LNG για να συμμορφωθούν μετά το 2033.
Η μελλοντική προμήθεια και το κόστος και των δύο είναι αβέβαια, αλλά οι ερευνητές αναμένουν ότι η παραγωγή της e-αμμωνίας θα κοστίζει λιγότερο από το e-LNG.