Αντιμέτωπη με εξίσωση με πολλούς αγνώστους είναι η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, όπως έχει εξαγγείλει, και της εφαρμογής παράλληλα της πολιτικής δασμών έναντι τρίτων χωρών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάλυσή της η Poten & Partners, αυτή την περίοδο υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές και αβεβαιότητες για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα όσον αφορά τις επιπτώσεις στην αγορά των τάνκερ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές clean προϊόντων μειώθηκαν κατά 13%, ενώ οι εξαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 4%.
Παρά την πτώση, όμως, φαίνεται ότι οι εξαγωγές δεν επηρεάστηκαν ως επί το πλείστον από τις πρόσφατες κυρώσεις.
Όσον αφορά την Αμερική, όπως επισημαίνει η Poten, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του με τη δέσμευση να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας χαλαρώνοντας τους κανονισμούς που επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγής και με άλλα μέτρα, όπως η παροχή ευκολότερης πρόσβασης σε ομοσπονδιακές εκτάσεις για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Προσπαθεί να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πραγματοποιεί γεωτρήσεις και δεν παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικές εταιρείες είναι αυτές που εκτελούν τέτοιες εργασίες και θα το κάνουν μόνο αν οι δραστηριότητες αυτές είναι κερδοφόρες.
Μετά το 2020, η εστίαση μετατοπίστηκε στην κερδοφορία και τις αποδόσεις των μετόχων. Οι ταμειακές ροές επέστρεφαν στους επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, αντί να επανεπενδύονται στη μεγιστοποίηση της αύξησης της παραγωγής.
Σύμφωνα με την Poten, η πτώση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της ανακοίνωσης του προέδρου Τραμπ για τους δασμούς, που προκάλεσε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ενέτεινε τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Την εν λόγω ανακοίνωση για τους δασμούς ακολούθησε η δήλωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 411 Kb/d τον Μάιο, δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εφαρμογή των «αμοιβαίων δασμών» κατά 90 ημέρες στις περισσότερες χώρες, γεγονός που οδήγησε σε μερική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αλλά την Πέμπτη το WTI είχε υποχωρήσει ξανά στα 60 δολάρια/βαρέλι.
Συνολικά, όμως ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι εκτιμήσεις
Αρκετοί πετρελαϊκοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2025.
Η EIA καθυστέρησε τη δημοσίευση των βραχυπρόθεσμων ενεργειακών προοπτικών της για να επαναϋπολογίσει τις προοπτικές ζήτησης.
Στην έκδοσή τους τον Απρίλιο, μείωσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 400 Kb/d για το 2025 και η τιμή του WTI για το 2026 είναι τώρα 57 δολάρια/βαρέλι, από 65 δολάρια/βαρέλι.
Η Morgan Stanley μείωσε επίσης τις βασικές προοπτικές ζήτησης κατά 550 Kb/d.
Ωστόσο, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ρυθμός πτώσης είναι υψηλότερος, οπότε απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις για τη διατήρηση ή την αύξηση των επιπέδων παραγωγής.
Η Fed διεξάγει τακτικά έρευνες στους παραγωγούς πετρελαίου και τους ρωτά ποια τιμή πετρελαίου χρειάζονται για να ανοίξουν νέες γεωτρήσεις.
Στην τελευταία έρευνα η μέση απάντηση ήταν μια τιμή WTI 62 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία είναι υψηλότερη από την τρέχουσα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χαμηλές τιμές να θέτουν σε κίνδυνο τα επίπεδα παραγωγής. Η χαμηλότερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες ενδέχεται να εξετάζουν την αγορά ενέργειας από τις ΗΠΑ για να βελτιώσουν το εμπορικό τους ισοζύγιο και να περιορίσουν τους δασμούς.
Όπως αναφέρουν οι MB brokers, το brent και το WTI σημείωσαν έντονη πτώση μετά τους επιθετικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις να τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την ύφεση και να μειώνουν το κλίμα γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση.
Η πτώση τροφοδοτείται περαιτέρω από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα για αύξηση της προσφοράς κατά 411 χιλ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, η οποία υποδαυλίζει τους φόβους για υπερπροσφορά.
Αυτές οι διπλές πιέσεις έχουν εντείνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, επιβαρύνοντας τις αγορές πετρελαίου και επηρεάζοντας το παγκόσμιο ναυτιλιακό κλίμα.
Το brent βρίσκεται στα 63,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ το WTI διαπραγματεύεται στα 60,3 δολάρια βαρέλι.