Skip to main content

«Λευκός καπνός» σε κλίμα έντασης για τον φόρο άνθρακα

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία, στο περιθώριο της 83ης συνόδου της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 83), με τον «λευκό καπνό» στην ψηφοφορία που διεξήχθη να αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Επίκεντρο των συνομιλιών που διοργανώθηκαν από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ήταν η θέσπιση ενός φόρου άνθρακα (carbon levy) σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, η αποχώρηση των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από απειλές για οικονομικά αντίποινα, αλλά και η αρνητική στάση πολλών χωρών -μεταξύ των οποίων Κίνα και Βραζιλία- δημιούργησαν ένα ρήγμα εντός του ΙΜΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προσχέδιο του τελικού κειμένου που είδε το φως της δημοσιότητας, η πρώτη παγκόσμια τιμολόγηση του άνθρακα στη διεθνή ναυτιλία ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συναίνεσης.

Ωστόσο, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία έπειτα από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, με την πλειοψηφία να αποδέχεται τα προτεινόμενα μέτρα. Βέβαια, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΙΜΟ, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς απαιτείται ευρύτερη αποδοχή τον επόμενο Οκτώβριο όταν και θα ληφθεί η τελική απόφαση.

«Αγκάθι» φαίνεται πως αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώσει η ναυτιλία για την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα τεχνικά και οικονομικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 25 χρόνια.

Τουλάχιστον 15 χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αντιτάχθηκαν στο πακέτο λέγοντας ότι ήταν πολύ φιλόδοξο, ενώ ακόμη έξι αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, με επικεφαλής τις Νήσους Μάρσαλ, εξέφρασαν επίσης βαθιά απογοήτευση και δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν το πακέτο.

Κοινό μήνυμα από έξι ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, έξι από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές -με επικεφαλής τον Όμιλο Αγγελικούση- έστειλαν κοινό μήνυμα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τεράστιων οικονομικών επιβαρύνσεων και για ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που, όπως υποστηρίζουν, βασίζεται σε τεχνολογικά άγνωστες λύσεις και μη ρεαλιστικές παραδοχές. Ειδικότερα, η διευθύνουσα σύμβουλος του Angelicoussis Group, Μαρία Αγγελικούση, δήλωσε στην TradeWinds ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη MEPC 83 υπογραμμίζει τις προκλήσεις της προώθησης άγνωστων και μη δοκιμασμένων εναλλακτικών λύσεων, ενώ παράλληλα απαιτούνται τεράστια ποσά, της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων ή και περισσότερων ετησίως.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα σοβαρό εμπορικό πόλεμο, αυτή είναι μια ατυχής στιγμή για να διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Η παρέμβαση υποστηρίχθηκε και από την GasLog του Πέτρου Λιβανού, τη Latsco της οικογένειας Λάτση, τη Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου, την Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, την TMS του Γιώργου Οικονόμου και την Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση. Η Μαρία Αγγελικούση διευκρίνισε επίσης ότι υποστηρίζει έναν μηχανισμό που θα είναι δίκαιος και ισορροπημένος σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, «επικεντρωμένος στην επίτευξη στόχων με τον ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να συγκεντρώνονται κεφάλαια πέραν του απαιτούμενου»