Skip to main content

Ναυτιλία: Παράθυρο για «κράτει» στα τέλη από τις ΗΠΑ

SHUTTERSTOCK

Υπό εξέταση η αναθεώρηση των αυστηρών μέτρων για τον ελλιμενισμό κινεζικών πλοίων

Το ενδεχόμενο να αμβλύνει τα λιμενικά τέλη σε εμπορικά πλοία που σχετίζονται με την Κίνα εξετάζει το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες, οι κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, αλλά και όσες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ναυπηγικά προγράμματα στη μεγαλύτερη ναυπηγική χώρα στον κόσμο θα υπόκεινται σε λιμενικά τέλη ανά προσέγγιση στα αμερικανικά λιμάνια.

Τέλη που σύμφωνα με την αρχική πρόταση που κατατέθηκε στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 3,5 εκατ. δολάρια ανά προσέγγιση.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τις 17 Απριλίου 2025.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ακόμα και από φορείς της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει ένα τέτοιο μέτρο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η τελική μορφή του νομοθετήματος.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής και νέες δομές τελών που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το συνολικό κόστος για τα κινεζικά πλοία που επισκέπτονται τα λιμάνια των ΗΠΑ.

«Δεν θα εφαρμοστούν όλα τα προτεινόμενα από τον οργανισμό USTR τέλη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα κινεζικής κατασκευής πλοία που ελλιμενίζονται σε αμερικανικά λιμάνια και ενδέχεται να μην είναι σωρευτικά», δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ.

Ο USTR έχει προτείνει τέλη που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. δολάρια ανά προσέγγιση σε λιμάνι των ΗΠΑ για τα πλοία που κατασκευάζονται ή συνδέονται με την Κίνα.

Η πρόταση του USTR ήρθε μετά την ολοκλήρωση μιας έρευνας και ανοίγει μια νέα καρτέλα όσον αφορά τον θαλάσσιο τομέα της Κίνας και τα αναπτυξιακά σχέδια που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2024.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι τα τέλη θα περιορίσουν την αυξανόμενη εμπορική και στρατιωτική κυριαρχία της Κίνας στην ανοικτή θάλασσα και θα προωθήσουν την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, εκπρόσωποι από πολυάριθμες βιομηχανίες, από τον άνθρακα έως τη γεωργία, υποστήριξαν κατά τη διάρκεια δημόσιων ακροάσεων τον περασμένο μήνα ότι η πρόταση για τα τέλη θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά στην αγορά των προϊόντων, λόγω της επικράτησης των πλοίων που συνδέονται με την Κίνα στον υπάρχοντα παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο, αλλά και του χρόνου που θα χρειαζόταν για την αντικατάστασή τους.

Ο ελληνόκτητος στόλος

Αυτή τη στιγμή έχει ανατεθεί σε κινεζικά ναυπηγεία η κατασκευή του 69,7% όλων των bulkers και το 71,7% όλων των δεξαμενόπλοιων που είναι υπό παραγγελία (με βάση τον αριθμό των πλοίων), ενώ ιστορικά έχει κατασκευάσει το 44,4% όλων των bulk carriers και το 23% όλων των δεξαμενόπλοιων.

Επίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαχειρίζονται 2.130 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 181 εκατ. dwt, αποτελώντας περίπου το 17% του παγκόσμιου στόλου με βάση τον αριθμό των πλοίων και το 18,1% σε όρους χωρητικότητας.

Από αυτά τα πλοία, τα 929 (ή 43,6%), συνολικής χωρητικότητας 80,6 εκατ. dwt (ή 44,5%), είναι κινεζικής κατασκευής.

Ο στόλος των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων αποτελείται από 1.414 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 145,7 εκατ. dwt, που αντιστοιχεί στο 18,6% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων με βάση τον αριθμό των πλοίων και στο 21% σε όρους χωρητικότητας.

Από αυτά, 227 δεξαμενόπλοια (ή 16%), συνολικής χωρητικότητας 23 εκατ. dwt (ή 15,8%), ναυπηγήθηκαν στην Κίνα.

Όσον αφορά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 370 containerships, εκ των οποίων τα 113 (ή 30,5%) ναυπηγήθηκαν στην Κίνα.

Παράλληλα, ο ελληνόκτητος στόλος LNG carriers αποτελείται από 106 πλοία, εκ των οποίων κανένα δεν έχει ναυπηγηθεί στην Κίνα, ενώ από τα 103 ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγραερίου μόνο τέσσερα είναι κινεζικής κατασκευής.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν παραγγείλει 620 πλοία συνολικής χωρητικότητας 57 εκατ. dwt.

Από αυτά, 408 πλοία (ή 65,8%), συνολικής χωρητικότητας 37,7 εκατ. dwt (ή 66,1%), ναυπηγούνται στην Κίνα.