Skip to main content

Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τις συζητήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Φωτ. αρχείου: REUTERS/Jon Nazca

Απορρίπτουν τα μέτρα και χαρακτηρίζει πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος

Νέα ανατροπή στις εργασίες της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Λονδίνο.

Μετά την Κομισόν που φαίνεται ότι εγκατέλειψε την ιδέα της επιβολής ενός levy στα πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις εκπομπές άνθρακα και υποστηρίζει την επιβολή ενός τεχνικού μέτρου που θα περιλαμβάνει και το οικονομικό μέτρο, προκειμένου να πειστεί η Κίνα να το υιοθετήσει, ήρθε η ώρα των ΗΠΑ να μιλήσουν. Και να μεταφέρουν ένα μήνυμα ότι αποχωρούν από τις συζητήσεις των κρατών – μελών του ΙΜΟ.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ήταν το μεγάλο ερωτηματικό όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού δεν είχαν πάρει θέση στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που προετοίμασε το έδαφος για την MPEC 83. Ωστόσο τελικά η ομάδα των ΗΠΑ παρέδωσε ένα αυστηρά διατυπωμένο μήνυμα στις αντιπροσωπείες του ΙΜΟ, απορρίπτοντας ρητά κάθε μέτρο που θα επέβαλε τέλη στα αμερικανικά πλοία με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή την επιλογή καυσίμων.

Προειδοποίησε δε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής αμοιβαίων μέτρων για την αντιστάθμιση τυχόν επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στα αμερικανικά πλοία.

Το πλαίσιο Net-Zero του ΙΜΟ σχεδιάζει να τροποποιήσει το παράρτημα VI της MARPOL εφαρμόζοντας τόσο ένα πρότυπο για τα ναυτιλιακά καύσιμα όσο και ένα σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών. Οι αντιπρόσωποι στη συνεδρίαση της MEPC αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσουν το σχέδιο νομικού κειμένου για τα μέτρα.

Η στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου του 2023 αποσκοπεί στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050, με τις εκπομπές να κορυφώνονται το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και ευθυγραμμιζόμενες με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία.

Στο μήνυμά της, η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε τις προσπάθειες του ΙΜΟ ως «προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος». Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν ιδιαίτερα στον στόχο του ΙΜΟ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, υποστηρίζοντας ότι θα προωθούσε «απερίσκεπτα τη χρήση υποθετικών ακριβών και αναπόδεικτων καυσίμων».