Αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό και έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας βρίσκεται η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς τα «απόνερα» από τους δασμούς Τραμπ και τα συνεπακόλουθα αντίμετρα συνεχίζουν να πλήττουν τον κλάδο.
Με το ξεκίνημα της εβδομάδας, οι περισσότερες διεθνείς αγορές βρέθηκαν και πάλι στα «κόκκινα» – μια πορεία που ακολούθησε και η πλειονότητα των ναυτιλιακών μετοχών.
Μοναδική εξαίρεση φαίνεται πως αποτέλεσε η αγορά του Όσλο, καθώς μια σειρά εισηγμένων ναυτιλιακών πραγματοποίησε rebound.
Οι μετοχές
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ήταν οι πρωτοφανείς απώλειες στους μεγάλους δείκτες.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν ισχυροί κλυδωνισμοί στην Ασία, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 11,70%.
Στην ηπειρωτική Κίνα η Σαγκάη υποχώρησε κατά 8,47%, ενώ στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 7,83% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 5,57%.
Στον… δασμολογικό ύφαλο προσέκρουσαν για ακόμη μία συνεδρίαση και οι ναυτιλιακές εταιρείες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά κατά 8,68%, και τη Nippon Yusen KK (NYK Line), η οποία κατρακύλησε 6,73%.
Αντίστοιχη εικόνα και για τον ναυτιλιακό κολοσσό Mitsui OSK Lines (MOL), με τη μετοχή του να σημειώνει πτώση κατά 6,18%.
Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας COSCO SHIPPING Holdings παρουσίασε την ίδια πορεία. Συγκεκριμένα, η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε πτωτικά κατά 10,03%, ενώ η μετοχή της Jinjiang Shipping, που εξυπηρετεί το ενδοασιατικό εμπόριο, κατακρημνίστηκε 9,40%.
Σε ό,τι αφορά την Orient Overseas Container Line (OOCL), η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον δείκτη Hang Seng, καταγράφηκε υποχώρηση ύψους 13,95%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» σημείωσε η Shandong International Transportation Corp (-18,92%).
Στη γηραιά ήπειρο οι αγορές συνέχισαν να κινούνται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με το Λονδίνο (-4,64%), τη Φραγκφούρτη (-4,26%), αλλά και την Κοπεγχάγη (-2%) να παραμένουν σε καθοδικό κλίμα.
Εξαίρεση στα «κατακόκκινα» πρόσημα των μετοχών αποτέλεσε η πλειονότητα των εισηγμένων ναυτιλιακών στο Χρηματιστήριο του Όσλο (-0,35%), οι οποίες παρουσίασαν κέρδη.
Ενδεικτικά, η γερμανική Hapag-Lloyd -που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης- είδε τη μετοχή της να εμφανίζει απώλειες 0,16%.
Στον αντίποδα, ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός AP Moller Maersk κατέγραψε άνοδο 2,65% στην αγορά της Κοπεγχάγης.
Στο χρηματιστήριο του Όσλο η μετοχή της MPC Container Ships ASA εμφάνισε άνοδο 9,41%, ενώ και η Hoegh Autoliners είχε θετικό πρόσημο (7,78%).
Ταυτόχρονα, η Hafnia Limited είχε κέρδη 11,32%, η Frontline ακολούθησε αντίστοιχη πορεία με αύξηση ύψους 11,93%, η Golden Ocean Group Limited κατέγραψε κέρδη 9,74% και η Wallenius Wilhelmsen ASA παρουσίασε άνοδο 6,87%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, η γενική εικόνα των 28 εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ήταν μοιρασμένη, καθώς 14 μετοχές είχαν θετικά πρόσημα και 14 αρνητικά.
Διακυμάνσεις στη ναυλαγορά
Την ίδια ώρα έντονες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη ναυλαγορά της ποντοπόρου ναυτιλίας, με διαφορετικές επιδόσεις ανά τομέα δραστηριοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δασμοί φαίνεται πως επιβάρυναν σε πρώτη φάση τα containerships, αλλά και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τα οποία όμως είχαν μπει σε καθοδική τροχιά πολύ πριν από τις ανακοινώσεις Τραμπ.
Ειδικότερα, η αγορά dry συνέχισε καθοδικά και όλα τα μεγέθη εμφανίζουν μονοψήφιες εβδομαδιαίες απώλειες, εκτός των capes, που ξεπέρασαν το 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στα tankers, καταγράφηκε μείωση της ζήτησης στην αγορά VLCC, ωστόσο τα νέα για την επικείμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ δημιούργησαν ένα κάπως θετικό κλίμα.
Στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων, την περασμένη εβδομάδα είχαμε σταθεροποίηση της ναυλαγοράς, αλλά με πτωτικές τάσεις, οι οποίες -σύμφωνα με αναλυτές- αναμένεται να μεγαλώσουν το επόμενο διάστημα.