Skip to main content

Δύο παραμέτρους θέτει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τα μεσοπρόθεσμα του ΙΜΟ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ευθύνη» του ναυλωτή στο κόστος και να παραμείνει το LNG ως ενδιάμεσο καύσιμο

Δύο βασικές παραμέτρους θέτει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, που αναμένεται να συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Κεντρικό σημείο των θέσεων που αναπτύσσει η ΕΕΕ, η μεγαλύτερη εθνική ένωση πλοιοκτητών στον κόσμο,  είναι τα μέτρα αυτά να μην υπονομεύουν την tramp ναυτιλία, καθώς και όσους κινήθηκαν πρώτοι, και επένδυσαν σε πράσινες τεχνολογίες.

Όπως έγινε κατανοητό, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού έθεσε ζήτημα προσθήκης στο κείμενο που θα συμφωνηθεί ¨ευθύνης» και του ναυλωτή. Να επιτρέπεται στις ναυτιλιακές εταιρείες  να ανακτούν το κόστος συμμόρφωσης από τον εμπορικό φορέα εκμετάλλευσης.

Θέση που, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον κανονιστικό της πλαίσιο. Ειδικότερα στους κανονισμούς της ΕΕ προβλέπεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δικαιούνται επιστροφή του κόστους συμμόρφωσης όταν την αγορά των καυσίμων ή τη λειτουργία του πλοίου αναλαμβάνει ο ναυλωτής, όπως συμβαίνει συνήθως στις χρονοναυλώσεις, για την tramp ναυτιλία. Ένας κλάδος που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας ναυτιλίας.  «Σύμμαχος» της θέσης που εκφράζει η ΕΕΕ είναι και η Κομισιόν.

«Μια παγκόσμια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πρέπει να είναι τόσο βιώσιμη όσο και ρεαλιστική», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών  Μελίνα Τραυλού στους  Lloyd’s List.

Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα θα είναι και η αντιμετώπιση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θεωρεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ως «το πιο βιώσιμο» μεταβατικό καύσιμο για τη μείωση των εκπομπών στην πορεία προς το zero net.

Ελλείψει άλλων εφικτών λύσεων, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε πλοία με καύσιμο LNG, καθώς και στην υποδομή για τον εφοδιασμό του στόλου με LNG ως καύσιμο.

«Η εισαγωγή περιοριστικών ρυθμιστικών μέτρων που υπονομεύουν πρόωρα τον ρόλο του LNG όχι μόνο θα έθετε σε κίνδυνο αυτές τις επενδύσεις, αλλά και θα διέκοπτε την πορεία της βιομηχανίας προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε η κα.  Τραυλού, και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό «οι λύσεις να είναι ρεαλιστικές».