Με το αριστερό ξεκίνησε η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων το 2025, εξαιτίας -κατά κύριο λόγο- της ευρύτερης αβεβαιότητας της αγοράς, με τους Έλληνες και τους Κινέζους εφοπλιστές να μονοπωλούν τις επιβεβαιωμένες συναλλαγές.
Στο τελευταίο report που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking αποκαλύπτει πως οι συναλλαγές S&P (Sale & Purchase) μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους, με 365 πλοία να αλλάζουν χέρια.
Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά περίπου 28% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (506 αγοραπωλησίες), ενώ σε όρους χωρητικότητας (dwt) η μείωση αγγίζει το 30%.
Την ίδια ώρα η σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023 (499 deals) αντιπροσωπεύει μείωση της δραστηριότητας κατά 27%.
Τα στοιχεία της Allied έδειξαν ότι οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων διατηρήθηκαν σχετικά σταθερές με 99 συναλλαγές, έναντι 143 τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.
Ωστόσο, η εικόνα της δραστηριότητας για την αγορά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου είναι κατά τι χειρότερη, με τις συνολικές αγοραπωλησίες να συρρικνώνονται στις 168 μονάδες, από 237 το αμέσως προηγούμενο έτος.
Μάλιστα, αυτή η επιβράδυνση ήταν περισσότερο αξιοσημείωτη στο τμήμα των μεγαλύτερων πλοίων τύπου capesize, το οποίο είχε χαμηλότερους όγκους συναλλαγών (26 έναντι 126) παρά τις ενδείξεις ενίσχυσης των θεμελιωδών μεγεθών της ναυλαγοράς.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας των πλοίων που άλλαξαν χέρια το α’ τρίμηνο του 2025 συνέχισε να κυμαίνεται κοντά στη δεκαετία, υποδηλώνοντας μια σταθερή «όρεξη» για μέσης ηλικίας χωρητικότητα, αν και -όπως τονίζεται- οι αγοραστές εμφανίζονται πλέον πιο επιλεκτικοί.
Οι δασμοί
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο κλίμα που καταγράφεται διεθνώς, ο ναυλομεσιτικός οίκος κάνει λόγο για αύξηση της αβεβαιότητας στην αγορά των θαλάσσιων μεταφορών.
Μια αβεβαιότητα που συνδέεται με τους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ σε πλοία κινεζικής κατασκευής και -σύμφωνα με τους αναλυτές- δημιουργεί μια απόκλιση στη συμπεριφορά των αγοραστών.
«Οι μονάδες ιαπωνικής κατασκευής τραβούν την προσοχή, ενώ η ζήτηση για bulkers κινεζικής κατασκευής δείχνει σημάδια δισταγμού. Με τους πωλητές tonnage κινεζικής κατασκευής να βιώνουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική πίεση, ενδέχεται σύντομα να γίνουμε μάρτυρες επαναφοράς των τιμών αναφοράς σε αυτήν την κατηγορία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το report της Allied Shipbroking αποτυπώνει το αναπτυσσόμενο μοτίβο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κινέζοι έχουν ξεπεράσει την κυριαρχία των Ελλήνων στις αγορές πλοίων.
Οι Έλληνες
Συγκεκριμένα, από το 2021 οι Έλληνες πλοιοκτήτες φαίνεται να προχωρούν σε περισσότερες πωλήσεις πλοίων στη second hand market, ενώ αγοράζουν και λιγότερα πλοία από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για το τελευταίο 12μηνο, με τις «γαλανόλευκες» συναλλαγές να τοποθετούν τη χώρα μας στη 2η θέση της κατάταξης στην κατηγορία των αγορών, πίσω από τους Κινέζους (160 έναντι 299), και στην κορυφή των πωλήσεων με 244 deals, έναντι 180 των Ιαπώνων συναδέλφων τους και 154 των Κινέζων.