Skip to main content

LNG: Κερδίζει έδαφος η χρήση ως ναυτιλιακού καυσίμου

SHUTTERSTOCK

1.329 πλοία μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο στις μηχανές τους

Κερδίζει συνεχώς έδαφος η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου, εν όψει και του ρυθμιστικού πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι αρκετά λιμάνια έχουν πλέον δυνατότητα εφοδιασμού πλοίων με ΥΦΑ, ενώ άλλα προχωρούν σε αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεών τους μέχρι το τέλος του 2026.

Σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά LNG, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, κατέχουν και οι Έλληνες πλοιοκτήτες, με 147 πλοία LNG Carriers, που αποτελούν το 23,1% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Intermodal Shipbrokers, 1.329 πλοία στο σύνολο του παγκόσμιου στόλου μπορούσαν να χρησιμοποιούν LNG ως καύσιμο τον Μάρτιο του 2025, με συνολική μεταφορική ικανότητα 110 εκατ. gt, που αντιπροσωπεύουν το 6,56% του παγκόσμιου στόλου. Συγκριτικά το 2021 υπήρχαν μόνο 558 τέτοια πλοία.

Παρόμοια τάση παρατηρείται και στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, που σήμερα περιλαμβάνουν 1.037 πλοία, δηλαδή το 37,79% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών.

Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου ναυτιλιακού καυσίμου στην αγορά τουλάχιστον 32 πλοία μπορούσαν να παρέχουν το 2025 εφοδιασμό LNG από πλοίο σε πλοίο.

Η συνδυασμένη χωρητικότητα του στόλου ισούται με 263.201 κυβικά μέτρα (cbm) -υπερδιπλάσια από το 2022-, με τις προβλέψεις να δείχνουν περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας κατά 6% το 2025 και ένα ισχυρό 18% το 2026, αναφέρει η Intermodal.

Η μέση ηλικία των πλοίων εφοδιασμού είναι έξι χρόνια, με τις περισσότερες μονάδες να έχουν κατασκευαστεί σε κινεζικά και νοτιοκορεατικά ναυπηγεία, ενώ η ιδιοκτησία είναι συγκεντρωμένη στην Ανατολική Ασία (Ιαπωνία, Ν. Κορέα) και την Ευρώπη (Ισπανία).

Πρόσφατη έκθεση του Loyds Register υπογραμμίζει επίσης την έξαρση των μετασκευών LNG το 2024 ως βραχυπρόθεσμη επιλογή των πλοιοκτητών για άμεση μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την πλοήγηση στις κανονιστικές απαιτήσεις.

Ανάπτυξη υποδομών

Παράλληλα με την αύξηση του στόλου δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανάλογη επέκταση συγκεντρώνουν και οι λιμενικές υποδομές εφοδιασμού του συγκεκριμένου καυσίμου.

Οι λιμένες που είναι εξοπλισμένοι με εγκαταστάσεις ΥΦΑ και προηγμένα συστήματα ασφαλείας (αποθήκευσης και αγωγούς διανομής) έχουν ανέλθει σε 201 παγκοσμίως, 60 περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν το 2021.

Επιπλέον, άλλα 57 λιμάνια αναμένεται να αναβαθμιστούν με εγκαταστάσεις δεξαμενισμού LNG μέχρι το τέλος του 2026.

Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Poten & Partners, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παράταση των κανονισμών της για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου κατά δύο επιπλέον έτη έως το τέλος του 2027.

Οι κανονισμοί αποθήκευσης, που έχουν θέσει υποχρεωτικούς στόχους για τα κράτη-μέλη από το 2022 για λόγους ενεργειακής ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν προγραμματισμένο να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η προτεινόμενη παράταση θα διασφαλίσει ότι η επαναπλήρωση των εξαντλημένων υπόγειων αποθηκών θα γίνει με «συντονισμένο τρόπο», δήλωσε η Επιτροπή στις 5 Μαρτίου.

Επί του παρόντος δόθηκε εντολή να γεμίσει το 90% των αποθηκών της Ε.Ε. έως την 1η Νοεμβρίου 2025.

Λόγω της μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων θα χρειαστούν τουλάχιστον 230 εισαγόμενα φορτία ΥΦΑ για την αναπλήρωσή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Οι αποθήκες της Ε.Ε. ήταν γεμάτες κατά 36,8% στις 9 Μαρτίου 2025, από 60,6% έναν χρόνο νωρίτερα.