Αντιδράσεις αλλά και τοποθετήσεις υπέρ του αμερικανικού σχεδίου Τραμπ για την επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε χθες.
Πολλοί υποστήριξαν ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή βασίζεται σε προτεινόμενα τέλη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα, που θα πλήξουν τους εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων, λιμάνια, εξαγωγείς και θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα συνδικάτα χαλυβουργών των ΗΠΑ, οι αμερικανικοί παραγωγοί χάλυβα και οι νομοθέτες υποστήριξαν την προσπάθεια, λέγοντας ότι η αναμενόμενη απόφαση θα ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία.
Τα «υπέρ» και τα «κατά»
Αντιπρόσωποι/βουλευτές και γερουσιαστές κατέθεσαν υπέρ της πρότασης, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ, θέση με την οποία τάχθηκαν εργατικά συνδικάτα αποτελούμενα από μηχανικούς εργάτες αεροδιαστημικής, χαλυβουργούς και ηλεκτρολόγους. Οι κατασκευαστές χάλυβα επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των αμερικανικών ναυπηγείων, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη προετοιμασίας για μια περίοδο προσαρμογής και εξισορρόπησης των ζητημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Το αμερικανικό επιμελητήριο ανέφερε πως οι προτεινόμενες κυρώσεις δεν είναι η κατάλληλη λύση, καθώς δεν τιμωρείται άμεσα η κινεζική κυβέρνηση για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υποστήριξε ότι τα πλοία που αγοράστηκαν δεν έχουν πλέον σχέση με την Κίνα και θα τιμωρηθεί το αμερικανικό σύστημα μεταφορών και τελικά ο καταναλωτής των ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός στη ναυπηγική βιομηχανία υπάρχει ήδη με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα θα μειώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές και θα καταστήσουν τα αμερικανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά.
Ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για τα μικρότερα πλοία, ενώ τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την κατάλληλη μελλοντική ημερομηνία για πιθανή εφαρμογή, καθώς και για την έλλειψη χρήσης της αμερικανικής σημαίας και τα σχετικά εμπόδια. «Η αντικατάσταση των υφιστάμενων πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν είναι σαν να γυρνάς έναν διακόπτη φωτός», δήλωσε η Kathy Metcalf, διευθύνουσα σύμβουλος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Αμερικής.
Αντιπρόταση
Οι αμερικανικοί φορείς εκμετάλλευσης πλοίων πρότειναν οι χρεώσεις να μην ισχύουν για τα πλοία που έχουν ήδη κατασκευαστεί/αγοραστεί, ή/και να παραμείνουν οι υφιστάμενοι φορείς εκμετάλλευσης. Οι διεθνείς ενώσεις τακτικών γραμμών αντιτάχθηκαν στην πρόταση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναδρομική ποινή.
Η Ένωση Ναυπηγικής Βιομηχανίας και η Ένωση πλοιοκτητών της Κίνας κατέθεσαν ότι το Πεκίνο δεν ήταν η αιτία της πτώσης στη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ και ότι μια απόφαση επιβολής τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής πρόκειται να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ η προτεινόμενη απόφαση θα οδηγήσει σε λιγότερα διαθέσιμα πλοία για το εμπόριο των ΗΠΑ, και τα μικρότερα λιμάνια τους θα υποβαθμιστούν και θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Τα κλιμακωτά τέλη
Όπως αναφέρει το Reuters, τα προτεινόμενα, κλιμακωτά τέλη συσσώρευσης για τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια δολάρια ανά επίσκεψη σε λιμάνι των ΗΠΑ.