Skip to main content

Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ε.Ν.: Συνάντηση με την πρέσβη του Παναμά

Ξηραδάκης: Παναμάς και Ελλάδα σημαντικοΊ κόμβοι των παγκοσμίων εφοδιαστικών αλυσίδων

Προσκεκλημένη σε γεύμα εργασίας από τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας ήταν η πρέσβης και γενική πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Julie Lumberopulos-Karnakis, η οποία προσφάτως αντικατέστησε την απερχόμενη συνονόματη πρέσβη, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Οι σχέσεις της ελληνικής ναυτιλίας με τον Παναμά και κυρίως με το νηολόγιο της χώρας είναι ιστορικές, αφού περίπου το 7,8 % του ελληνόκτητου στόλου φέρει τη σημαία του Παναμά. Επίσης, ο Παναμάς είναι από τα λίγα κράτη που έχει την πρεσβεία και το προξενείο του εγκαταστημένα στον Πειραιά και όχι σε άλλο μέρος της πρωτεύουσας.

Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο ναυτιλιακός τεχνικός διευθυντής του προξενείου, Jose Racine, ενώ από πλευράς της Ένωσης ο πρόεδρος Γιώργος Ξηραδάκης, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Οικονόμου και η ταμίας Κατερίνα Φίτσιου.

Ο κ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχει στη χώρα μας η διπλωματική παρουσία του Παναμά, καθώς και στη συνεργασία της πρεσβείας με την Ένωση. Τόνισε πως η συνεργασία περιλαμβάνει κοινές διοργανώσεις συνεδρίων και ναυτιλιακών ημερίδων, ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί και με την ανάληψη της νέας πρέσβεως. Παράλληλα, ενημέρωσε την πρέσβη για τη στρατηγική εξωστρέφειας της Ένωσης, μέσω της οποίας έχει δημιουργηθεί ένας διεθνής διάλογος με όλα τα ναυτιλιακά κράτη με σκοπό την ανάπτυξη της χρηματοδοτικής αγοράς της ναυτιλίας και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Είναι σίγουρο ότι ο Παναμάς όπως και η Ελλάδα αποτελούν σημαντικούς κόμβους των παγκοσμίων εφοδιαστικών αλυσίδων, αφού ο Παναμάς μέσω της διώρυγάς του προσφέρει ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος θαλάσσιο διάδρομο, ενώ η ελληνική ακτογραμμή με τους λιμένες της, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αποτελούν τερματικά σημεία του ευρωπαϊκού εφοδιασμού από την ανατολή και δύση αντίστοιχα.

Αναμφισβήτητα, η ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια πλοιοκτησία της προσδίδει έναν ιδιαίτερο ρόλο ο οποίος στηρίζει ακόμη και την οικονομία του Παναμά.

Συνεπώς, είναι αναμενόμενο από την ελληνική ναυτιλιακή αγορά να υπάρχουν προσδοκίες για ανάπτυξη των παναμέζικων επιχειρήσεων, εμπορικών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, που είναι έτοιμη να τις δεχθεί μέσω του ναυτιλιακού cluster, αλλά και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ)», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών των τραπεζών του Παναμά στη χώρα μας είναι ενδεδειγμένη, λόγω του ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και της τεχνογνωσίας που παρέχεται από την ελληνική τραπεζική αγορά σε όλους τους τομείς και ειδικότερα από τη ναυτιλία.

Από την πλευρά της, η πρέσβης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα λαμπρά λόγια στις σχέσεις Ελλάδας-Παναμά. Αναφέρθηκε και στην παράδοση της οικογένειάς της, καθώς και στο  έντονο ελληνικό στοιχείο του Παναμά.

Επισήμανε τον μεγάλο αριθμό ελληνόκτητων πλοίων στο νηολόγιο του Παναμά κι αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης του Παναμά για την ανάκτηση της πρώτης θέσης προτίμησης από τους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Μεταξύ των στόχων ανάπτυξης η κ. Λυμπεροπούλου ανέφερε τη βελτίωση των εργασιών στο νηολόγιο με την εφαρμογή νέων ψηφιακών πρακτικών για τη διευκόλυνση του έργου των πλοιοκτητών, των διαχειριστών πλοίων και των χρηματοδοτών.

Παράλληλα, είπε πως θα ενισχυθεί η σχέση των τοπικών τραπεζών με την ελληνική ναυτιλιακή αγορά, με σκοπό την επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών ή εργασιών που αφορούν σε πληρωμές προς τις αρχές του Παναμά. Σε αυτό το σημείο πιθανόν να υπάρξουν και συνέργειες με ελληνικές τράπεζες.