Skip to main content

ΟΛΘ: Νέα σελίδα με την είσοδο της Margarita Louis-Dreyfus

Οι επιδιώξεις της Louis-Dreyfus

Με τουλάχιστον 57 εκατ. ευρώ προτίθεται να μπει στην ΟΛΘ Α.Ε. η LeonidsPort B.V. της γαλλικής καταγωγής οικογένειας Louis-Dreyfus, της οποίας ο ομώνυμος επιχειρηματικός Όμιλος (LDC) είναι εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως Ομίλους εμπορίας και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται εξ αρχής από πλευράς της LeonidsPort B.V., η οικογένεια Louis-Dreyfus επιδιώκει να διευρύνει το ιδιωτικό της επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, μέσα από ένα νέο κλάδο επενδύσεων, που εστιάζει στις στρατηγικές υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο, με φυσική έμφαση στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη σχετική τοποθέτησή της μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα.

Στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας για την προαιρετική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η διοίκησή της για το 21% της ΟΛΘ Α.Ε. επισημαίνεται πως η LeonidsPort B.V. δεν συνδέεται μετοχικά με την LDC. Εκ των πραγμάτων, όμως, η είσοδος μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως επιχειρηματικές οικογένειες στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του λιμανιού.

Η αναπτυξιακή πορεία της ΟΛΘ Α.Ε. με τη σταθερή άνοδο εργασιών, υψηλή κερδοφορία – η οποία μάλιστα εκτιμάται από τη διοίκησή της πως για το σύνολο της χρήσης 2024 θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2023 όπως και οι εργασίες – σαφώς αποτελεί προϋπόθεση επιλογής για κάθε επενδυτή.

Η εγγύτητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη βαλκανική ενδοχώρα και αγορά σε χρόνους που δεν ξεπερνούν τις δυο ώρες και τα dry ports του ΟΛΘ στην περιοχή αποτελούν επίσης εύλογα μια σημαντική παράμετρο επιλογής, όπως επίσης οι σημαντικές συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει η ΟΛΘ Α.Ε. μετά την ιδιωτικοποίησή της με το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, με τη διώρυγα του Σουέζ και με το λιμάνι του Γκντανσκ της Πολωνίας. Ακόμη, στο πλαίσιο της προ μερικών ημερών επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο για την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διοικήσεων των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης με το Πορτ Σαΐντ της Αλεξάνδρειας.

Περαιτέρω, εύλογα και αναμενόμενα έχει παίξει σημαντικό ρόλο επιλογής η συμμετοχή στην κοινοπραξία SEGT που κατέχει το 67% της ΟΛΘ Α.Ε. της γαλλικής πολυεθνικής CMA CGM. Συγκεκριμένα, το ποσοστό που ελέγχει (σ.σ. άμεσα και έμμεσα) στην ΟΛΘ Α.Ε. ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments LTD ανέρχεται σε 71,85%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ποσοστό 7,27% της ΟΛΘ Α.Ε. Το υπόλοιπο περίπου 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων, στους οποίους και φαίνεται να απευθύνεται – τουλάχιστον αρχικά – η δημόσια πρόταση της LeonidsPort B.V. Το 67% από το εν λόγω 71,85% της ΟΛΘ Α.Ε. που ελέγχει η Belterra κατέχει η Κοινοπραξία SEGT (South Europe Gateway Thessaloniki Limited), στην οποία συμμετέχει η γαλλική CMA CGM με 33%, δηλαδή η τελευταία ελέγχει επί της ουσίας ποσοστό λίγο πάνω του 22% της ΟΛΘ Α.Ε.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της «Ν» δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση του Ομίλου Louis-Dreyfus προς τον Ιβάν Σαββίδη, ούτε συνεννόηση. Κατά συνέπεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν θα υπάρξουν και νέες κινήσεις από τον Όμιλο Louis-Dreyfus μελλοντικά ποιά στάση θα τηρήσουν τότε – αλλά και από τώρα – οι υπόλοιποι μέτοχοι της SEGT.

Η δημόσια πρόταση της LeonidsPort B.V.

Η προαιρετική δημόσια πρόταση της LeonidsPort B.V. στοχεύει στην απόκτηση κατ’ ανώτατο όριο 2.116.800 μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε., που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21.0% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Το προσφερόμενο τίμημα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανέρχεται σε 27 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο σημειωτέον αντανακλά σημαντικό premium της τάξης του 26,6% και κατά συνέπεια η εν λόγω τοποθέτηση θα είναι της τάξης των 57 εκατ. ευρώ (57.153.600 ευρώ).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η LeonidsPort B.V. προτίθεται να αγοράσει μετοχές του ΟΛΘ και απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ή εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα.

Οι βλέψεις

Με δεδομένο, επίσης, το ιδιαίτερα δυναμικό επιχειρηματικό προφίλ της προέδρου του γαλλικού Ομίλου, Margarita Louis-Dreyfus, η οποία έγινε κληρονόμος του γαλλικού κολοσσού το 2009 όταν απεβίωσε ο δεύτερος σύζυγός της Rober Louis Dreyfus και ενώ τότε κατείχε το 50% του Ομίλου κατάφερε να αποκτήσει το 96% μέχρι το 2020, εύλογα γεννώνται ερωτηματικά για το αν οι βλέψεις θα περιοριστούν στο 21% του ΟΛΘ.

Παρά, δε, το γεγονός ότι ενίοτε αποκαλείται «τσαρίνα» από τον διεθνή τύπο λόγω της ρωσικής καταγωγής της (σ.σ. γεννήθηκε στο Λένινγκραντ και έχει σπουδάσει νομικά και οικονομικά στη Ρωσία), η Margarita Louis-Dreyfus έφυγε από την τέως ΕΣΣΔ με το τέλος των σπουδών της, έχει ελβετική υπηκοότητα, ζει στη Ζυρίχη, αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής ελίτ και είναι μια από τις πλέον δυναμικές επιχειρηματίες του διεθνούς επιχειρηματικού προσκηνίου.