Skip to main content

Σηκώνει τσουνάμι το απαγορευτικό νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων

SHUTTERSTOCK

«Καμπανάκι» για μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, δεξαμενόπλοιων και σκαφών υποστήριξης (OSV) θα προκαλέσει η απόφαση Μπάιντεν για μόνιμη απαγόρευση των νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της αμερικανικής ακτογραμμής.

Η απαγόρευση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που επηρεάζει πολλές από τις περιοχές που δεν παρήγαν ενεργά πετρέλαιο, ελήφθη στο πλαίσιο αποφάσεων για καθαρότερη ενέργεια, ενώ έρχεται δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήδη έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ανατροπή της.

Ωστόσο, πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι αυτό θα είναι κάτι δύσκολο, καθώς ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος θα χρειαστεί να πείσει το Κογκρέσο για οποιαδήποτε ενέργεια ακολουθήσει.

Η απαγόρευση καλύπτει πάνω από 625 εκατ. στρέμματα για μελλοντική υπεράκτια ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τμήματα του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η εντολή δεν θα επηρεάσει τα κεντρικά και δυτικά τμήματα του Κόλπου του Μεξικού, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες υπεράκτιες γεωτρήσεις των ΗΠΑ.

Πάντως περιλαμβάνει την προστασία ολόκληρης της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του ανατολικού Κόλπου του Μεξικού, του Ειρηνικού στα ανοικτά των ακτών της Ουάσιγκτον, του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας, καθώς και πρόσθετων τμημάτων της βόρειας Βερίγγειου Θάλασσας στην Αλάσκα από μελλοντικές μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Απάντηση Τραμπ

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να ανατρέψει αμέσως τη νέα απαγόρευση του Τζο Μπάιντεν για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στο πλαίσιο ενός αμετάκλητου νόμου 70 ετών.

«Είναι γελοίο. Θα το ακυρώσω αμέσως», δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή «The Hugh Hewitt Show». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν ανέλυσε την απόφασή του λέγοντας: «Αναλαμβάνω δράση για την προστασία των ανατολικών και δυτικών ακτών, του ανατολικού Κόλπου του Μεξικού και της Βόρειας Βερίγγειου Θάλασσας της Αλάσκας από τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν.

Η απόφασή μου αντικατοπτρίζει αυτό που οι παράκτιες κοινότητες, οι επιχειρήσεις και οι παραθεριστές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι οι γεωτρήσεις στα ανοικτά αυτών των ακτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές σε μέρη που αγαπάμε και είναι περιττές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του έθνους μας».

Το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε βάσει του νόμου για τα εδάφη της εξωτερικής υφαλοκρηπίδας (OCSLA), επιτρέπει στον πρόεδρο να θεσπίζει απαγορεύσεις για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, καθώς πολλές από τις περιοχές που επηρεάζονται από την απαγόρευση δεν παρήγαν ενεργά πετρέλαιο.

Η απαγόρευση αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης στα υπεράκτια σκάφη υποστήριξης (OSV) τόσο σε επίπεδο ναυπήγησης όσο και συντήρησης, αλλά και του όγκου πετρελαίου που μεταφέρουν τα δεξαμενόπλοια.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στις ναυτιλιακές διαδρομές των δεξαμενόπλοιων σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση.

Αντιδρά η αγορά

«Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν αποτελεί μια σημαντική επίθεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες της βιομηχανίας για μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, πλήττοντας τη μακροπρόθεσμη ικανότητα της βιομηχανίας να επιβιώσει», δήλωσε ο Ρον Νιλ, πρόεδρος της Επιτροπής Υπεράκτιων Περιοχών της Ανεξάρτητης Ένωσης Πετρελαίου της Αμερικής.